Uit berekeningen met de rekenhulp van VeiligheidNL kwam naar voren dat de totale kosten door valincidenten een kwart omlaag kunnen met preventieve maatregelen. Als de regio Noord-Limburg voor vijf jaar investeert in een effectieve valpreventie-aanpak, levert dat verdeeld over tien jaar vanaf de start 880.000 euro op.
Overtuigende cijfers
Wethouder Birgit op de Laak van gemeente Horst aan de Maas: “Die berekening heeft aan de onderhandelingstafel van Regio Nood-Limburg met de zorgverzekeraars echt de ogen geopend. Het kwam hier als sluitstuk op een valpreventiepilot in gemeente Horst aan de Maas. Hierin hebben we vanuit de eerste lijn samen met fysiotherapeuten en andere partners mooie resultaten gehaald.”
“De rekenhulp levert overtuigende cijfers dat je met een structurele aanpak niet alleen belangrijke gezondheidswinst boekt, maar ook kosten bespaart waarmee je de investeringen ruimschoots kan terugbetalen aan deelnemende partijen. Dit was voor deze regio de reden dat we gaan inzetten op structurele valpreventie bij thuiswonende ouderen via een Health Impact Bond. Naast de gemeenten en VGZ hebben we ook al zicht op een serieuze investeringspartner.”
Spannend
Nu de verzekeraar en de regio klaar staan om vol in te zetten op valpreventie middels een HIB, wordt 2019 een spannend jaar. Op de Laak: “We hebben de ambitie om in 2025 de gezondste regio van Nederland te worden en valpreventie is een belangrijk onderdeel van deze ambitie. Het ziet er hoopvol uit, maar we hebben in de eerste fase nog belangrijke gesprekken te voeren. Bijvoorbeeld met het ziekenhuis, waar als het goed is een flink deel van de besparingen terechtkomen. Immers, als eerstelijnspartijen, fysiotherapeuten en gemeenten valincidenten weten te voorkomen, is er minder ziekenhuiszorg nodig. Deze besparingen moeten we wel kunnen vrijmaken om de investeerder terug te betalen. Ik denk dat dit kan lukken want het ziekenhuis heeft er immers ook baat bij, in de vorm van bedden die sneller beschikbaar komen.”
Veelbelovend
Vilans en VeiligheidNL gaan de regio begeleiden bij het uitwerken van deze eerste HIB valpreventie in Nederland. Adviseurs Frans van Zoest (Vilans) en Merei Lugtenberg (VeiligheidNL) hebben in 2017 een haalbaarheidsstudie uitgebracht. Ze hebben geconcludeerd dat er nog wel enkele uitdagingen zijn te tackelen, maar dat het er veelbelovend uitziet.
Betrokken Vilans bestuurder en hoogleraar ouderenzorg Henk Nies gaat ervoor: “De regio verdient een groot compliment dat ze valpreventie hoog op de agenda hebben staan en dit experiment met elkaar willen aangaan!’
De kosten en besparingen van goed opgezette valpreventie kunnen dankzij de nieuwe rekenhulp van VeiligheidNL, kenniscentrum Vilans en Erasmus MC voortaan door iedereen eenvoudig berekend worden. De rekenhulp is gebaseerd op de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse die de Erasmus in opdracht van ZonMW opstelde.