Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Resourcegroepenmethode zet ggz-patiënt echt centraal

Zorg zou eigenlijk altijd moeten bijdragen aan de kwaliteit van leven van de patiënt. Maar wat kwaliteit van leven is, verschilt per patiënt. Daarom is het belangrijk om de patiënt en diens dagelijkse leefomgeving centraal te stellen in de behandeling. Dat lukt met de resourcegroepenmethode voor patiënten met een ernstig psychiatrische aandoening.
groepstherapie
Foto: Wavebreak Media LTD / picture alliance

In die methode kiest de patiënt zelf de groep uit die hem of haar kan helpen bij zijn of haar herstel. Het is een mix van hulpverleners en mensen uit het sociale netwerk van de patiënt. De groep komt eens per twee à drie maanden samen om voortgang en doelen van de patiënt te bespreken.

Promotieonderzoek

Cathelijn Tjaden promoveerde op 4 februari op haar onderzoek naar deze resourcegroepenmethode. Uit haar onderzoek blijkt dat deze methode effectiever is dan de gebruikelijke zorg voor EPA-patiënten, FACT-zorg.

Empowerment

Patiënten die met resourcegroepen werkten ervaarden meer empowerment en een betere kwaliteit van leven. Bovendien blijkt de methode kosteneffectief. ‘Het opstarten van een groep kost meer tijd en dus meer geld, maar dat verdient zich later terug’, vertelt Tjaden. ‘Dus het is dubbel goed nieuws: het werkt beter en is niet duurder dan de gebruikelijke zorg.’

Geen wondermiddel

Waarbij Tjaden ook wil benadrukken dat het geen wondermiddel is. ‘Wonderpillen of wondermiddelen bestaan helaas niet voor deze mate van lijden. De zoektocht naar herstel van een aandoening als deze blijft een hobbelig en moeilijk pad. Het is echt niet zo dat alles goed komt met deze methode. Wel hebben we gezien dat de zorg met deze methode beter afgestemd kan worden op de persoon, met al diens kwaliteiten, valkuilen en eigenaardigheden. En ook dat het herstelproces een weg wordt wat iemand doet in verbinding met zijn omgeving, hoe lastig dat soms ook is. De resourcegroepen is een heel veelbelovende manier van werken en ik verwacht dat we er nog veel van zullen gaan horen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.