Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Revalidatie-instellingen delen kwaliteitscijfers via nieuwe site

Om meer inzicht te geven in de kwaliteit van zorg, hebben revalidatie-instellingen de website Revalidatiecheck.nl ontwikkeld. Daar staan sinds 1 september de kwaliteitscijfers van behandelingen in 43 instellingen voor medisch specialistische revalidatie in Nederland.

Via Revalidatiecheck kunnen patiënten en geïnteresseerden zien hoe goed de kwaliteit van zorg van revalidatie-instellingen is. Ook kunnen ze revalidatie-instellingen onderling vergelijken. Ook zijn instellingen te vergelijken ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

Patiënttevredenheid

Revalidatie-instellingen houden veel gegevens bij die iets zeggen over de kwaliteit van zorg, zoals wachttijden of de patiënttevredenheid. Voor patiënttevredenheid wordt ook naar de tevredenheid over de revalidatiearts en overige zorgverleners gekeken. Van de veel voorkomende aandoeningen CVA, dwarslaesie en hersenletsel wordt het resultaat van de behandeling gemeten.

Omdat revalidatie-instellingen meer diagnoses behandelen dan deze drie, wordt per instelling ook aangegeven voor welke andere veel voorkomende diagnoses patiënten nog meer terecht kunnen. Van deze behandelingen zijn nog geen behandelresultaten beschikbaar.

De toelichtingen op de cijfers geven inzicht in beïnvloedende factoren, zoals grootte van een revalidatie-instelling, of het percentage oudere patiënten.

Generieke cijfers

Revalidatie-instellingen houden tijdens het hele jaar de resultaten over kwaliteit en behandelingen bij. Revalidatie-instellingen leveren hun cijfers jaarlijks aan bij het Zorginstituut Nederland om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Na 1 juni worden de cijfers van het vorige jaar getoond.

Aanvulling

Jaarlijks wordt vastgesteld welke informatie revalidatie-instellingen moeten aanleveren bij het Zorginstituut. Deze generieke cijfers worden verplicht bijgehouden. Revalidatiecheck is hiermee een aanvulling op andere online patiëntinformatie.

Ziekenhuizen

De cijfers op Revalidatiecheck.nl zijn verzameld door Dutch Hospital Data (DHD). De website zelf is in beheer bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Alle instellingen voor medisch specialistische revalidatie die zijn aangesloten bij Revalidatie Nederland doen mee. Ook enkele ziekenhuizen die geen lid zijn van Revalidatie Nederland publiceren informatie op Revalidatiecheck.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.