Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rijnstate geeft kankerpatiënten advies over aanvullende zorg

Binnen het Rijnstate Oncologisch Centrum stellen patiënten steeds vaker vragen over aanvullende zorg zoals het gebruik van wietolie, kurkuma of acupunctuur. Het ziekenhuis biedt deze zorg zelf niet aan, maar vindt het wel belangrijk om hier goed antwoord op te kunnen geven. Hiervoor is het spreekuur 'Integrative medicine' in het leven geroepen.

Patiënten kunnen tijdens het spreekuur hun vragen stellen aan Ines von Rosenstiel, medisch specialist en integrative medicine expert. Zij is in Amerika opgeleid tot IM-expert en medeoprichter van Nationaal Informatie- en Kenniscentrum Integrative Medicine (NIKIM).

Bespreekbaar maken

Oncologen, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten sturen patiënten die vragen stellen over aanvullende zorg naar haar door. Von Rosenstiel: “Het is belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar maken, zodat mensen erover durven te beginnen in de spreekkamer. Ik kijk naar de behoefte en omstandigheden van de patiënt en help hen het kaf van het koren te scheiden. Veiligheid en kwaliteit staan voorop. Als patiënten komen met vragen over middelen en therapieën onderzoek ik voor ze of het effect bewezen is. Daarvoor gebruik ik wetenschappelijke onderzoek uit een internationale database.”

Kwaliteit van leven

Het advies is niet gericht op genezing van de aandoening, maar wel op het verminderen van klachten en het verbeteren (of behouden) van de kwaliteit van leven. Von Rosenstiel: “Een voorbeeld was een patiënt die veel last had van misselijkheid tijdens de chemokuren. Er was medisch van alles geprobeerd. Ik kon voor hem opzoeken dat acupunctuur in 40 procent van de gevallen de misselijkheid verlicht. Hij is dat gaan doen en had het geluk dat het bij hem werkte.”

Tijdens haar spreekuur raadt ze juist ook veel af: “Ik had een patiënt die wel tien verschillende voedingssupplementen gebruikte. Alleen voor vitamine D bleek er voldoende bewijs te zijn dat het meerwaarde had. Hij heeft daarop alle supplementen behalve vitamine D de deur uitgedaan.”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.