Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rijnstate onderzoekt toegevoegde waarde van preoperatief multidisciplinair overleg

De vakgroep Anesthesiologie van Rijnstate gaat in veertien ziekenhuizen de toegevoegde waarde onderzoeken van het preoperatief multidisciplinair overleg (MDO) voor patiënten met een hoog operatierisico. Het Arnhemse ziekenhuis ontving hiervoor een subsidie van 1,2 miljoen euro van ZonMw.
© skynesher / Getty Images / iStock

Een preoperatief MDO houdt in dat een team, bestaande uit meerdere artsen en verpleegkundigen uit verschillende disciplines, bij elkaar komt voordat een eventuele operatie bij een hoogrisicopatiënt plaatsvindt. De teamleden bespreken dan de gezondheidssituatie voor de operatie en eventuele alternatieve behandelingen.

In ziekenhuizen waar geen MDO plaatsvindt, spreken de chirurg en de anesthesioloog voorafgaand aan de operatie afzonderlijk met de patiënt.

Kwaliteit van leven

De komende vier jaar zal worden onderzocht of het invoeren van preoperatieve MDO’s voor hoogrisicopatiënten leidt tot minder complicaties, minder of andere behandelingen en of het op de lange termijn net zo goed of beter met de patiënten gaat. Naast het lichamelijk functioneren en de kwaliteit van leven zullen ook de kosten in kaart worden gebracht.

Vergelijken

In de ziekenhuizen waar het onderzoek zal plaatsvinden, is nog geen MDO. Dat zal gedurende het onderzoek geïmplementeerd worden. Daardoor kunnen de twee situaties met elkaar worden vergeleken en kunnen de onderzoekers uitspraken doen over de toegevoegde waarde ervan.

Er worden meer dan 1100 patiënten uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Zij vullen gedurende een jaar meerdere keren een vragenlijst in.

Ziekenhuizen

Het onderzoek wordt geleid door Rijnstate in in samenwerking met het UMCU, Amsterdam MC, UMCG, MUMC en de Universiteit Twente in Enschede. Aan het onderzoek nemen de volgende ziekenhuizen deel: Maastricht Universitair Medisch Centrum, Leids Universitair Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Groningen, HAGA ziekenhuis, Zuyderland ziekenhuis, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Deventer ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, Ikazia ziekenhuis, Canisius Wilhelmina ziekenhuis, Albert Schweitzer ziekenhuis, Gelre ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum en Ziekenhuis Rivierenland.

Het onderzoek wordt gedaan in het kader van het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG). Dit programma wil een effectievere, veiligere en doelmatigere inzet van bestaande behandelingen in de zorg.

Lees ook: Hoe waardegedreven zorg kan worden ingebed in de organisatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.