Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rijnstate start nieuwe zorgketen ‘Challenging Behaviour’

Rijnstate heeft er een multidisciplinaire zorgketen bij met de naam ‘Challenging Behaviour’. De zorgketen richt zich op passende zorg en het verbeteren van uitkomsten van patiënten die tijdens hun opname in het ziekenhuis ook psychische en/of sociale problemen hebben.

Het is een van de tien nieuwe multidisciplinaire zorgketens en behoort tot de ambities van Rijnstate op het gebied van waardegedreven zorg.

Real time multidisciplinaire samenwerking

De naam van de zorgketen staat voor de uitdaging voor zorgverleners om passende zorg en behandeling aan te bieden wanneer er sprake is van psychische en/of sociale problemen. Ook Maarten van Schijndel, psychiater in Rijnstate en lid van het kernteam, ziet dat deze problemen af en toe in de weg staan van het toepassen van passende zorg en behandeling. “Rijnstate verbetert de zorg voor patiënten met psychische of sociale problemen in een zorgketen met aansluiting binnen en buiten het ziekenhuis. Door proactieve en ‘real time’ multidisciplinaire samenwerking kunnen we als ziekenhuis deze patiënten beter helpen en onze zorgverleners ondersteunen.”

Overzicht

Vaak bevatten dossiers een hoop relevante informatie, maar mist het overzicht. Denk hierbij aan verwardheid tijdens eerdere opname, een beperkt sociaal netwerk, alcohol- of drugsgebruik, een voorgeschiedenis van psychiatrische problemen of medicatiegebruik.

Eerder betrokken

Op sommige afdelingen signaleren verpleegkundigen nu bij opname dat een patiënt risico loopt op een psychiatrisch of gedragsprobleem. Psychiaters en psychiatrisch verpleegkundigen zijn met de nieuwe aanpak eerder betrokken bij de behandeling, geven praktische adviezen voor passende zorg en krijgen neuzen dezelfde kant op door gezamenlijke afdelings-MDO’s.

Persoonlijk afgestemde zorg

Van Schijndel voegt hier nog aan toe: “We verwachten dat deze patiëntengroep zich beter begrepen voelt, minder stress ervaart en persoonlijk afgestemde zorg krijgt. Dit betaalt zich hopelijk ook uit in een korte ligduur en minder heropnames.”

Door Merel Flikweert

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.