Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ROM krijgt nieuwe kans in GGZ

De GGZ wenst in 2020 te beschikken over een eenduidige set van kwaliteitsindicatoren. Alliantie Kwaliteit in de geestelijke gezondheidszorg neemt hierin het voortouw en heeft op 26 november een aftrapbijeenkomst gehouden

Officieel start Akwa GGZ per 1 januari 2019. Directeur Dominique Vijverberg: “De bedoeling is om met werkgroepen van start te gaan. Gekoppeld aan zorgstandaarden wordt met hen gedefinieerd welke indicatoren en meetinstrumenten in het veld gebruikt kunnen worden voor het meten van behandelresultaten.”

Hij hoopt dat de werkgroepen gaan komen met een set voor de praktijk relevante, evidence based indicatoren en meetinstrumenten. “Zo komt er uiteindelijk een overzicht van de instrumenten die belangrijk zijn voor patiënten en professionals.”

In het hoofdlijnen akkoord geestelijke gezondheidszorg 2019-2022 van juli 2018 is vastgelegd dat Routine Outcome Monitoring voor de GGZ wordt doorontwikkeld. Volgens het akkoord is het einddoel waar alle partijen naar streven “een eenduidige set van kwaliteitsindicatoren in 2020. Daardoor zullen volgens het akkoord de huidige verschillende kwaliteitsindicatoren van zorgaanbieders en zorgverzekeraars stapsgewijs verdwijnen c.q. opgaan in de nieuwe set.”

Negatieve lading

Cathy van Beek, voorzitter van Akwa, benadrukt op de bijeenkomst dat alle partijen in de GGZ het akkoord ondertekend hebben en dat die nu ook allemaal de schouders eronder zetten. Ze erkent dat ROM een term is die de afgelopen jaren een negatieve lading heeft gekregen, onder andere doordat er onduidelijkheid bestond over de privacy van patiënten en de rol van de zorgverzekeraars. Van Beek: “Het is tijd voor een nieuwe ROM-start. Akwa is van, voor en door patiënten en professionals. Die samen gaan werken aan kwaliteit. De indicatoren zijn bedoeld om het primaire proces in de spreekkamer te ondersteunen en daarnaast om van elkaar te leren. Mogelijk gaan ze in een volgend stadium een bijdrage aan keuze-informatie geven.”

Invloed

Alan Ralston, psychiater en filosoof, ziet ROM als een waardevol instrument, zo lang professionals zelf invloed hebben op de kwaliteitsindicatoren. “Professionals willen niet worden bedolven onder  van hogerhand opgelegde indicatoren. Ze moeten zelf kiezen wat voor hen waardevol en werkbaar is. Dan dragen de indicatoren bij aan de zorgkwaliteit en niet alleen aan de toenemende lastendruk.”

Verleiden

Rob Tollenaar heeft als chirurg en initiatiefnemer van DICA tien jaar ervaring met het werken met kwaliteitsindicatoren. In die tijd zijn veel nuttige lessen geleerd over de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van indicatoren. Ook hij heeft gemerkt dat opdringen niet werkt. “Je moet professionals verleiden om mee te doen. Die moeten zelf ervaren hoeveel ze ervan kunnen leren. Dat bereik je niet met naming and shaming, wel met gerichte verbetertrajecten die binnen instituten beginnen.”

Boektip
Snel succes met ROM
Auteurs: Suzan Oudejans en Masha Spits

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.