Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samen beslissen in de spreekkamer is voor veel Nederlanders lastig

Patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben vaak moeite met samen beslissen met hun zorgverlener. Niet iedere patiënt beschikt over voldoende kennis en de juiste vaardigheden om hierin een actieve rol in te kunnen en durven nemen.

Patiënten ervaren verschillende barrières bij het samen beslissen, zo meldt het Nivel. Ze hebben het gevoel dat er te weinig tijd is om voor een gesprek over de behandeling. Daarnaast zijn veel patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden onzeker om mee te beslissen of bang om de zorgverlener te irriteren of een verkeerde keuze te maken. Dat mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden minder deelnemen aan het proces van samen beslissen leidt ertoe dat ze vaker achteraf onzeker zijn of spijt hebben van de genomen beslissing.

Voldoende tijd

Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden zouden graag meer samen met hun zorgverleners willen beslissen over een behandeling. Serieus genomen worden door zorgverleners en het nemen van voldoende ‘tijd’ zien zij hierbij als belangrijke randvoorwaarden.

Dit laatste houdt in dat patiënten de tijd krijgen om over een keuze na te denken én dat zorgverleners de tijd nemen om de opties goed te bespreken. De zorgverlener moet ook meer aandacht hebben voor het geven van voldoende uitleg over de verschillende behandelopties. Verder hechten patiënten eraan om duidelijkheid te krijgen over de reden waarom soms niet aan hun voorkeur kan worden voldaan.

Mondelinge informatie

De groep patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden geeft er de voorkeur aan om mondelinge informatie en advies te krijgen van een zorgverlener, naast aanvullende schriftelijke informatie om thuis nog eens door te nemen. Er is daarbij een duidelijke voorkeur voor foto’s en illustraties. Het ondersteunende materiaal dat er is, moet qua vorm en inhoud worden aangepast zodat het beter aansluit bij de wensen en vaardigheden van deze groep patiënten

Het onderzoek

Voor dit onderzoek is literatuuronderzoek gedaan en er zijn focusgroepen uitgevoerd met 26 mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Naar het onderzoek

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.