Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samen beslissen kan ook in ggz

Samen beslissen werkt voor patiënten met depressie, maar minder voor patiënten die met een angst- of persoonlijkheidsstoornis kampen.

Margot Metz promoveerde in 2018 aan het Amsterdam UMC op een onderzoek naar wat Samen beslissen kan toevoegen in de specialistische ggz. Hierbij focust ze op de nieuwe rol van patiënten en behandelaars. Metz biedt in deze studie geen verklaring voor dit verschil. Ze benadrukt dat vervolgonderzoek dit zou moeten uitwijzen.

Preventief

Samen beslissen is ook preventief in te zetten aldus Metz. Bijvoorbeeld bij psychotische patiënten. “Je kunt samen met de patiënt in een crisis-signaleringsplan vastleggen hoe er gehandeld moet worden tijdens een crisismoment. Wie moet er gebeld worden? Bij welke instelling moet hij worden opgenomen?”

Daginvulling

Samen Beslissen vergroot de kans dat de behandeling slaagt, zo ook in de ggz. Hoe die keuzevrijheid er concreet uit ziet, is natuurlijk afhankelijk van de patiënt. ‘Mensen die bijvoorbeeld gedwongen opgenomen zijn, krijgen in dat opzicht geen keuze aangeboden. Maar ook daarbinnen kan je het nog hebben over keuzes, bijvoorbeeld over een bepaalde daginvulling, medicatie, en behandeling’.

Geen dogma

Hoewel samen beslissen veel mogelijkheden biedt, benadrukt Metz dat het geen dogma moet worden. ‘Samen beslissen moet niemand worden opgelegd, er moet altijd gekeken worden naar de persoon en zijn situatie.”

Lees verder op Zorgvisie.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.