Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samen beslissen met traumapatiënt in ETZ

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ontwikkelt een online tool waarmee patiënten zich beter kunnen voorbereiden op het gesprek met de behandelaar. Deze Keuzehulp helpt patiënten na een ongeval om samen met de dokter een weloverwogen keuze te maken uit alle behandelopties. Het Zorginstituut stelt hiervoor 600.000 euro beschikbaar.

Het ETZ werkt in het tweejarige project samen met Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB), Catharina Ziekenhuis, Amphia Ziekenhuis, Ziekenhuis Bernhoven, Elkerliek Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis en Libra Revalidatie & Audiologie. Ook patiënten worden betrokken bij het ontwikkelen en vullen van de online Keuzehulp.

Cijfers

In de Brabant Injury Outcome Surveillance (BIOS) studie zijn traumapatiënten van tien Brabantse ziekenhuizen gedurende twee jaar gevolgd op het gebied van fysiek en psychisch functioneren, terugkeer naar werk en geleverde zorg. Die data bieden nuttige informatie voor de online Keuzehulp.

Uit de BIOS blijkt echter ook dat de traditionele wijze van vragenlijsten afnemen belastend is voor de patiënt. Om de belasting zo laag mogelijk te houden en toch goede informatie te krijgen, gebruikt het ETZ bij nieuwe patiënten Computer Adaptief Testen (CAT). “Dit is een methode om met slechts een paar vragen een betrouwbaar beeld te krijgen van iemands gezondheidstoestand. Deze nieuwe manier van vragen stellen, geeft de patiënt en zijn zorgverlener betrouwbare informatie ter voorbereiding op het gesprek”, aldus Mariska de Jongh, klinisch epidemioloog bij het ETZ.

Keuzehulp

Met de Keuzehulp krijgt Samen Beslissen een vaste plek in het behandel- en nazorgtraject van de traumapatiënt. De Jongh: “Hoewel in de spoedeisende fase Samen Beslissen niet altijd mogelijk is, is het belangrijk de traumapatiënt zo snel mogelijk te betrekken bij zijn behandeling. Want iedere patiënt heeft andere eisen en wensen. De ene patiënt kiest bijvoorbeeld om persoonlijke redenen voor een snelle operatie, terwijl een andere patiënt liever de tijd neemt voor een rustige revalidatie met ondersteuning van fysiotherapie. Een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde Keuzehulp helpt de patiënt om deze beslissing te nemen.”

Voorlopers

Zorginstituut Nederland wil dat artsen en patiënten vaker uitkomstinformatie gebruiken in het proces van Samen Beslissen. Het Zorginstituut stelt daarom geld beschikbaar voor zestien voorlopers, projecten die het gebruik van uitkomstindicatoren in de spreekkamer een impuls geven. De online tool van het ETZ is een van de zestien.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.