Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samen beslissen succesvol bij geboortezorg en depressie

Zowel behandelaren als cliënten zijn enthousiast over het project Bespreken Uitkomsten Zwangerschap met de Zwangere (BUZZ). En het UMCG ontwikkelde specifiek voor depressie de toolkit I-Shared om patiënt en zorgverlener te helpen bij samen beslissen.

Zo’n 52 samenwerkingen van zorgpartijen en patiëntenverenigingen kregen de afgelopen jaren subsidies om ‘Samen beslissen’, het toegankelijk maken van informatie voor de patiënt, te ondersteunen in de praktijk.

Geboortezorg

Een van de subsidieontvangers is het BUZZ-project; BUZZ staat voor Bespreken Uitkomsten Zwangerschap met de Zwangere. Het geld resulteerde in een training besluitvorming voor zorgverleners. Zwangere vrouwen vulden gedurende en na hun zwangerschap vijf keer een vragenlijst in. Die vragenlijst vormde de basis voor het consult met de zorgprofessional. De lijsten bevatten vragen over kwaliteit van leven, psychische gesteldheid, incontinentie en seksleven. Dat zijn onderwerpen die in de spreekkamer vaak niet aan bod komen.

Depressie

Het UMCG ontwikkelde specifiek voor depressie de toolkit I-Shared om patiënt en zorgverlener te helpen bij Samen beslissen. Deze toolkit bestaat onder meer uit keuzekaarten en een top drie van potentieel geschikte behandelingen. In de keuzekaarten voor patiënten worden alle mogelijke therapieën voor depressie beschreven. Patiënten kunnen meebeslissen over hun behandeling, waar het voorheen gebruikelijk was dat de behandelaar bepaalde welke aanpak het beste was.

Subsidieregeling

Na het succes van de eerste subsidieregeling is er nu de subsidieregeling ‘Leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen’. Deze bestaat uit vijf jaargangen (2021 tot 2025). Elk jaar is vijf miljoen euro beschikbaar. In 2021 stond het thema ‘Ouderen’ centraal en in 2022 ‘Samen beslissen met kinderen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.