Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenwerking revalidatiezorg moet leiden tot één behandelplan

Dit jaar besloten Revalidatie Friesland, Klimmendaal en Basalt een verregaande samenwerking aan te gaan onder de naam Revion. Het doel: de kwaliteit van de zorg verder professionaliseren door van elkaar te leren en samen te innoveren. Behandelaren krijgen straks de mogelijkheden om vanuit het hele land uitkomsten te vergelijken en informatie uit te wisselen en de behandelingen te harmoniseren.

Momenteel is die zogeheten praktijkvariatie nog enorm groot in de revalidatiezorg, vertelt Willem Wiegersma, bestuurder van Basalt. Patiënten in Leeuwarden krijgen namelijk andere zorg dan de patiënten in Den Haag en zelfs binnen de organisaties behandelen teams soms op verschillende manieren, aldus Martijn Kuit, bestuurder bij Klimmendaal. “Nu willen we daar één lijn in trekken.”

Eén behandelplan

Die verschillende behandelingen zijn historisch zo gegroeid, vervolgt Wiegersma “Maar wij vinden eigenlijk dat een patiënt met dezelfde kenmerken dezelfde zorg moet krijgen. Omdat we zo uiteindelijk de uitkomsten met elkaar kunnen vergelijken en de zorg kunnen verbeteren.” Revalidatie Friesland-bestuurder Peter Visch: “Wij hebben als ambitie om tot één behandelplan te komen van Revion, niet één van Basalt, Klimmendaal of Revalidatie Friesland.”

Door het harmoniseren van de behandelprocessen wordt de kwaliteit van de zorg op lange termijn verbeterd en door dezelfde behandelprocessen te gebruiken kunnen namelijk de uitkomsten beter worden vergeleken. “Die raakt in de kern van wat een fysiotherapeut doet.”

Continu verbetertraject

“Dat continue verbetertraject is een heel belangrijk onderdeel van de samenwerking”, vertelt Kuit. “Op deze manier zorgen we er ook voor dat we altijd de nieuwste inzichten vertalen naar onze behandeltrajecten en daar horen bijvoorbeeld ook opleidingsactiviteiten bij. Zo hebben we de afgelopen jaren een gezamenlijk leerplatform opgezet dat medewerkers gebruiken om rond die behandelprogramma”s meer te leren van elkaar.”

De revalidatie-instellingen nemen Santeon als voorbeeld, vertelt Visch. “De methodieken die ze binnen Santeon hanteren, zijn voor een groot deel goed bruikbaar voor ons. Als wij kunnen afspreken dat we aan de voorkant op dezelfde manier registreren en hetzelfde epd gebruiken, kunnen we met onze klinimetrie echte slagen maken.”

Discussie

Het voorbeeld wordt gegeven van de behandeling van cerebrale parese bij kinderen. Bij de ene instelling kan de behandeling hiervoor zomaar enkele weken langer duren dan bij de andere. Door de samenwerking kan men de discussie aangaan over wat nou beter is en tot één behandelplan komen. Voorafgaand aan de samenwerking was het geen vanzelfsprekendheid dat behandelaren die resultaten met elkaar vergelijken.

Positief

Het personeel is zonder uitzondering positief, vertelt Visch. “Er zit heel veel enthousiasme onder het personeel. Een hoofd ict is blij dat hij nu twee andere collega”s hoofd-ict heeft met wie hij de moeilijke problemen kan bespreken. Maar ook managers, controllers, opleidings- en kwaliteitsfunctionarissen hebben allemaal contact met elkaar. Wat daarbij helpt is dat door de pandemie videovergaderen gemeengoed is geworden, merkt Wiegersma op, iets dat twee jaar geleden veel meer problemen met zich mee zou hebben gebracht. Kuit ziet al dat het personeel uit zichzelf vraagt of iets niet in Revion verband moet gaan oppakken. “Het begint er echt wel in te slijten.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.