Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Santeon deelt inzichten verbeterprogramma chronische nierschade

Vier jaar na de start van het verbeterprogramma chronische nierschade, deelt Santeon alle belangrijke ervaringen, uitkomsten en ideeën in een rapport. Met de geleerde lessen wil Santeon andere zorgaanbieders inspireren om ook met waardegedreven zorg aan de slag te gaan.
Foto: Santeon

In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen chronische nierschade. Behandeling moet ervoor zorgen dat de schade beperkt blijft. Als onderdeel van het Samen Beter programma werken de Santeon ziekenhuizen sinds 2018 samen. Door de resultaten van zorg, kosten en werkwijzen met elkaar te bespreken, willen de ziekenhuizen van elkaar leren en gezamenlijk de zorg voor chronische nierpatiënten verbeteren.

Keuzehulp

De Santeon-ziekenhuizen willen zodoende mensen met chronische nierschade minder last van hun ziekte laten ervaren. “We richten ons daarbij op het vertragen van de achteruitgang van de nieren en moedigen thuisdialyse aan”, vertelt nefroloog René van den Dorpel van het Maasstad Ziekenhuis, die de afgelopen vier jaar heeft meegewerkt aan het Samen Beter programma voor Chronische Nierschade. “Als we patiënten op tijd voorlichten over de behandelmogelijkheden en hun familieleden daarbij betrekken, vergroot dit de kans op een niertransplantatie voordat men moet gaan starten met dialyseren.”

Een belangrijke rol hierin speelt de keuzehulp, die in samenwerking met Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) is ontwikkeld binnen het Experiment Uitkomstindicatoren. “Met de keuzehulp leggen we op een duidelijke manier uit wat de verwachte uitkomsten zijn van de verschillende behandelingen.” Ook brengt de keuzehulp in kaart wat de patiënt belangrijk vindt. “Hierdoor kan de patiënt samen met de arts beslissen welke behandeling het meest geschikt is.”

Dashboard

De Santeon ziekenhuizen maken sinds 2021 gebruik van het nier-dashboard, dat zij met elkaar binnen het Experiment Uitkomstindicatoren ontwikkelden. Dit is een overzicht dat in de spreekkamer wordt gebruikt om patiënten te laten zien hoe het met hun ziekte gaat. De uitslagen van de onderzoeken en de antwoorden van de patiënt op vragen over zijn ziekte en de gevolgde behandeling, staan in dit overzicht weergegeven. Ook zorgt het overzicht er voor dat arts en patiënt samen alle opties bespreken om achteruitgang van de nierfunctie te vertragen en dialyseren of niertransplantatie zo lang mogelijk uit te stellen en het liefst te voorkomen.

Rapport

Door open te zijn over de geleerde lessen van het Samen Beter programma, wil Santeon ook andere zorgaanbieders aanmoedigen om aan de slag te gaan met waardegedreven zorg. Daarom zijn alle resultaten te lezen in het rapport Samen Beter Chronische Nierschade. Hierin staan alle ervaringen, uitkomsten, nieuwe ideeën en ambities van het verbeterprogramma. Ook de ervaringen opgedaan in het Santeon Experiment Uitkomstindicatoren over het gebruik van zorguitkomsten bij samen beslissen zijn hierin verwerkt.

Leestip: Santeon deelt uitkomsten om ontwikkeling reumazorg in stroomversnelling te brengen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.