Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Santeon lanceert twee nieuwe vbhc-tools voor patiënten met nierschade

Om nierpatiënten op een overzichtelijke manier van relevante zorguitkomsten te voorzien, hebben de Santeon ziekenhuizen de patiëntgerichte infographic #samenbeslissennierschade ontwikkeld. Daarnaast introduceert Santeon een Nierfalen keuzehulp om patiënten te ondersteunen bij hun besluitvorming.
chronische nierschade, nierschade, samen beslissen, Santeon, vbhc,
Een impressie vna de infographic Chronische Nierschade

De behandelend artsen zijn enthousiast over de infographic. “Deze infographic voor patiënten is een mooie eerste stap in de transparantie van zorguitkomsten”, reageert René van den Dorpel, internist-nefroloog in het Maasstad Ziekenhuis. “We hebben de klinische data op een begrijpelijke en bruikbare manier voor nierpatiënten in een overzicht gezet, zodat zij snel en eenvoudig de informatie tot zich kunnen nemen. Dit kan hen helpen bij het krijgen van inzicht in de uitkomsten van een behandeling.”

Nierfalen keuzehulp

Voor keuze-ondersteuning bij de behandeling van nierschade hebben de Santeon ziekenhuizen de Nierfalen keuzehulp #samenbeslissennierschade ontwikkeld. Deze keuzehulp vormt de start van het voorlichtingstraject, waarbij patiënten samen met hun zorgverleners een beslissing moet nemen over de best passende behandeling. Sinds kort maken zorgverleners tijdens de familievoorlichting gebruik van de presentatieversie van de keuzehulp. “Via een iPad lopen we met patiënt en naasten door de keuzehulp heen en kunnen we direct voorlichtingsfilmpjes tonen”, vertelt Ton van Kooij, medisch maatschappelijk werker in het Maasstad Ziekenhuis.

“Het is een handige tool die ons ondersteunt in het geven van alle belangrijke informatie rondom het verloop en de behandelmogelijkheden bij chronische nierschade. Ook geeft het ons de mogelijkheid familie te informeren over nierdonatie, zodat zij dit tijdig kunnen overwegen.” De keuzehulp is in een landelijke werkgroep samen met nierpatiënten, de Nederlandse Vereniging van Nierpatiënten en zorgprofessionals ontwikkeld en geïmplementeerd in samenwerking met ZorgKeuzeLab.

Experiment Uitkomstindicatoren

Binnen het Experiment Uitkomstindicatoren van Santeon, onderdeel van het programma Uitkomstgerichte zorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, zijn meerdere keuze-ondersteunende middelen voor nierpatiënten en zorgverleners ontwikkeld. Ter ondersteuning van het gesprek in de spreekkamer is bijvoorbeeld een dashboard nierschade beschikbaar. Deze toont op een toegankelijke wijze individuele klinische en patiënt gerapporteerde uitkomsten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.