Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Santeon: minder totaalrupturen met vbhc-programma geboortezorg

Minder ongeplande keizersnedes en totaal rupturen, betere uitkomsten voor de baby en een efficiëntere inrichting van de zorg rondom de bevalling. Met deze inzet startten de Santeon-ziekenhuizen in 2017 een verbeterprogramma voor de geboortezorg. Ze volgden hierbij de methodologie van value based healthcare (VBHC), ofwel waardegedreven zorg. Deze week presenteren ze de eerste resultaten in de publicatie Samen beter Geboortezorg.

De Nederlandse geboortezorg is van hoge kwaliteit, maar kleine verschillen in zorg kunnen grote impact hebben. Door deze verschillen op te sporen en de oorzaak te achterhalen kan de kwaliteit van de geboortezorg in ziekenhuizen nog verder verbeteren. Dat is één van de lessen van het verbeterprogramma Samen beter Geboortezorg van de Santeon-ziekenhuizen.

Verschillen historisch ontstaan

‘Verschillen tussen ziekenhuizen zijn vaak historisch ontstaan omdat bijvoorbeeld in het ene ziekenhuis iets altijd op een bepaalde manier werd gedaan’, zegt Fleurisca Korteweg, gynaecoloog in het Martini Ziekenhuis en een van de medisch leiders van het verbeterprogramma. ‘Door er met een innovatieve bril naar te kijken, kun je zien waar de ruimte voor verbetering zit. Die ruimte ontdek je door je data met elkaar te vergelijken. Dit soort kleine dingen komen op tafel en kunnen het verschil maken.’

Schat aan informatie

De analyse van data is een belangrijk onderdeel van de VBHC-methode. Samen doen de Santeon-ziekenhuizen jaarlijks 16 duizend klinische bevallingen, waar een schat aan informatie uit voortkomt. ‘Bij de eerste keer data delen, schiet iedereen een beetje in de verdediging’, vertelt David van der Ham, de andere medisch leider van het programma en eveneens gynaecoloog in het Martini Ziekenhuis. ‘Mijn patiënten zijn anders, zeggen veel dokters in eerste instantie. Daarna verschuift de focus van ‘wat zijn de verschillen?’ naar ‘wat kunnen we van elkaar leren?’ Natuurlijk verschillen patiëntpopulaties ook. Je moet steeds kijken: wat kan ik toepassen in mijn ziekenhuis?’

Totaalrupturen

Door op deze manier naar elkaars gegevens te kijken, hebben de Santeon-ziekenhuizen al concrete resultaten geboekt en veel lessen geleerd. Zo is het aantal totaalrupturen verlaagt door het toepassen van de hands-on methode. Hierbij ondersteunt een verloskundig professional het perineum zodat het niet scheurt bij de bevalling. Op het gebied van ongeplande keizersnedes lijkt ook ruimte voor verbetering. Ongeplande keizersnedes leiden vaker tot complicaties en kennen een langere herstelperiode. Twee van de Santeon-ziekenhuizen blijken een lager percentage ongeplande keizersnedes te hebben, zonder dat dit slechtere uitkomsten geeft voor het kind. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe het aantal ongeplande keizersnede op een veilige manier kan worden verminderd.

De komende tijd doen de Santeon-ziekenhuizen verder onderzoek naar het gebruik van pijnstilling tijdens de bevalling, de implementatie van Patient Reported Outcome Measures (PROMs) en VBHC in de gehele geboortezorgketen.

Lees het interview met Fleurisca Korteweg en David van der Ham op Zorgvisie.nl

 

 

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Sinds 2019 maken we met één redactie deze twee titels én Qruxx, ons platform over waardegedreven zorg. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Daarnaast ben ik nu adjunct-hoofdredacteur. Met veel trots draai ik als spil in de goed geoliede machine die onze redactie is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.