Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Santeon ontwikkelt infographic voor patiënt die nieuwe heup krijgt

De Santeon ziekenhuizen hebben een infographic ontwikkeld voor patiënten die een nieuwe heup krijgen. De infographic moet antwoord geven op de veel voorkomende vragen die patiënten over de uitkomsten van de operatie hebben.

‘Ben ik niet wat jong voor een nieuwe heup?’, ‘Hoe lang lig ik in het ziekenhuis?’, ‘Heb ik dan veel minder pijn?’, zijn voorbeelden van de vragen die patiënten kunnen hebben. De infographic moet deze vragen beantwoorden en zo inzicht geven in relevante zorguitkomsten. “Zo weten patiënten beter wat ze kunnen verwachten van de zorg in een Santeon ziekenhuis”, stelt de het samenwerkingsverband.

Data delen

De Santeon ziekenhuizen delen onderling hun data over diverse aandoeningen, waaronder heupartrose, en meten en analyseren zorgresultaten. Zo willen ze steeds van elkaar leren en de zorg verbeteren. De patiënt zou er ook wat van moeten opsteken. “Dankzij middelen zoals een infographic kunnen ook patiënten informatie snel en makkelijk tot zich nemen. Patiënten kunnen zich zo beter voorbereiden op een gesprek met hun behandelend arts en gerichte vragen stellen”, aldus de ziekenhuizen.

Met patiënt ontwikkeld

Rudolf Poolman is orthopedisch chirurg en medisch leider van het verbetertraject heupartrose bij OLVG. “We hebben de infographic samen met patiënten ontwikkeld”, laat hij weten. “Op die manier kunnen we díe informatie laten zien die patiënten echt belangrijk vinden. Aan de hand van de informatie kan een gesprek in de spreekkamer ook efficiënter verlopen. Veel patiënten vragen zich bijvoorbeeld af of ze door een nieuwe heup van de pijn af komen. De infographic laat zien dat na 3 maanden op een schaal van 0 tot 10 de pijn in rust met 4 tot 5 punten is afgenomen en de pijn bij belasting zelfs met 5 tot 6 punten. Door zulke heldere informatie kun je als arts en patiënt samen beslissen over het zorgtraject.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.