Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Santeon verbetert borstkankerzorg dankzij VBHC

De ziekenhuizen van Santeon hebben dankzij VBHC de zorg voor borstkanker verbeterd, aldus Pieter de Bey, directeur van Santeon.

De medisch specialisten van de zeven Santeon-ziekenhuizen zijn in 2016 met het vbhc-traject voor borstkankerzorg gestart. Na anderhalf jaar meten, evalueren en vergelijken heeft Santeon de resultaten bekendgemaakt en concrete veranderingen doorgevoerd.

Tijdens het project hebben de specialisten en verpleegkundigen samen met patiënten met verbetercycli gewerkt, waarbij elke cyclus een half jaar duurt. In dat half jaar vergelijken de verbeterteams de werkwijze van artsen en de uitkomsten van behandelingen. De teams bespreken herkenbare praktijksituaties zodat zij via de evaluatiegesprekken en data praktische verbeterpunten kunnen oppakken.

Uit gesprekken met professionals van andere Santeon-ziekenhuizen en patiënten en op basis van gemeten data hebben de Santeon-ziekenhuizen vier resultaten doorgevoerd. Zo kunnen patiënten na een borstsparende operatie sneller naar huis. Bovendien is het aantal heropnames als gevolg van nabloedingen of wondinfecties gedaald.

Het ziekenhuis met het laagste aantal heroperaties bleek de wond tijdens de operatie vaker te spoelen. “Door deze ontdekking hebben andere Santeon-ziekenhuizen deze methode overgenomen, wat ten goede komt aan de zorg”, aldus De Bey.

Lees het hele artikel op Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.