Meten van uitkomsten en kosten

Santeon-ziekenhuizen ontwikkelen uitkomstenset corona

Op verzoek van ICHOM krijgt Santeon de lead in het ontwikkelen van één standaard set uitkomstindicatoren voor de zorg rondom corona, in samenwerking met andere zorgpartijen. Met deze set, die inzichtelijk maakt wat de medische zorg voor patiënten oplevert, kunnen wereldwijd ziekenhuizen resultaten vergelijken en van elkaar leren.

“Bij een nieuwe ziekte weet niemand wat het beste is. Iedereen leert op basis van ervaringen en stuurt dan de behandelprotocollen bij”, licht Jan den Hollander, internist-infectioloog van het Maasstad Ziekenhuis, de corona-samenwerking toe.

“Door alle kennis en ervaringen van de Santeon-ziekenhuizen samen te voegen, willen we onderzoeken en bewijzen wat voor onze patiënten van belang is bij de behandeling van het coronavirus.”

Vijftiende patiëntgroep

Samen Beter Corona is de vijftiende patiëntgroep met een verbetertraject in Santeon verband. Zorgprofessionals uit de zeven Santeon ziekenhuizen vergelijken en analyseren resultaten en data met elkaar gericht op het continu verbeteren van de huidige zorg. Een groep van 25 specialisten en verpleegkundigen uit de Santeon ziekenhuizen brengt het corona ziekteverloop in kaart aan de hand van een zestal thema’s.

Toegevoegde waarde

Zo kijken ze bijvoorbeeld naar het stellen van de diagnose en de toegevoegde waarde van een CT scan daarbij. Welke voor- en nadelen heeft dit voor het zorgproces en voor het welzijn van de patiënt? Ook werken ze aan het voorspellen van het ziekteverloop van een IC patiënt met behulp van predictiemodellen en machine learning. Met deze informatie kunnen belangrijke keuzes worden gemaakt in een vroeg stadium van de behandeling, zoals wel of geen IC opname.

Santeon staat open voor het beantwoorden van vragen en het uitwisselen van kennis en innovaties met andere zorgaanbieders. Neem hiervoor contact op met r.vanleeuwen@santeon.nl

 

Reacties