Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Santeon ziekenhuizen stroomlijnen diagnostiek bij prostaatkanker

Sinds 2016 werken de Santeon ziekenhuizen actief samen aan het verbeteren van de zorg rondom prostaatkanker. Op een aantal onderwerpen zijn afspraken gemaakt om de aanpak tussen de Santeon ziekenhuizen gelijk te trekken.

De afspraken gaan ten eerste over de PSA referentiewaarde voor verdere diagnostiek middels een MRI. Deze upfront (voorafgaande) MRI vindt plaats ter voorbereiding van het biopt. Hierdoor is er beter en gerichter te biopteren. Dit is een significante verbetering ten opzichte van voorafgaande diagnostiek, de upfront echo. Dit omdat er minder biopten nodig zijn. Bovendien worden er met de upfront MRI minder indolente tumoren aangetroffen. Dat zijn tumoren die naar verwachting op termijn niet voor problemen kunnen zorgen.

Verbeterslagen

Jean-Paul van Basten, medisch leider prostaatkanker en uroloog in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis:  “Onze werkwijzen bleken behoorlijk van elkaar te verschillen. Variatie in diagnostiek heeft grote gevolgen voor het bepalen van het ziektestadium, behandelindicatie en daarmee behandeluitkomst.”

“Deze verschillen zijn niet zo gek, want er is immers in de brede medische wereld nog geen overeenstemming over een beste aanpak en de richtlijnen en medische literatuur laten ruimte voor interpretatie. Dat gaf ons de kans om verbeterslagen te maken, zoals het Santeon-breed invoeren van een upfront MRI. Inmiddels is deze strategie Santeon richtlijn geworden.”

PROMs

Onderwerpen als incontinentie en seksualiteit liggen gevoelig en blijven lastig om te bespreken maar zijn van groot belang. Door het gestructureerd uitvragen van PROM-uitkomsten worden de gesprekken in de spreekkamer makkelijker voor arts en patiënt omdat het in de vragenlijst al benoemd is. Het aantal respondenten van de PROMs neemt toe. De wens is om op basis van type behandeling te kijken wat de PROMs uitkomsten zijn. Met deze informatie is het in de toekomst mogelijk om een ‘patients like me’ vergelijking te doen in de spreekkamer tijdens het consult tussen patiënt en zorgverlener.

Wetenschappelijk onderzoek

Het maken van de onderlinge kwantitatieve vergelijkingen tussen de Santeon ziekenhuizen geeft aanleiding tot het opzetten van wetenschapsprojecten. Een voorbeeld van deze wetenschappelijke studie is de Triple aim1 studie. In deze studie worden de behandeling, kosten en uitkomsten op patiëntniveau onderzocht voor mannen met hormoongevoelig uitgezaaid prostaatcarcinoom. Tevens is er een ZonMW toekenning gedaan aan Santeon voor onderzoek naar de kosteneffectiviteit van de PSMA PET/CT scan in de diagnostiek bij lymfeklieruitzaaiingen bij prostaatkanker.

Naar het volledige rapport

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.