Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SAZ-ziekenhuizen starten met tweede ronde waardegedreven zorg

De Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) start deze maand met een nieuw traject op het gebied van waardegedreven zorg.

Een jaar geleden is de SAZ begonnen met het waardegedreven zorg programma in elf ziekenhuizen met de diagnosegroepen darmkanker en heupfractuur. Op dit moment worden de laatste voorbereidingen getroffen voor een tweede ronde. Daarin komen galblaas/liesbreuk, borstkanker en geboortezorg aan de beurt.

Er stromen zes nieuwe ziekenhuizen in, waardoor het totaal aan deelnemende ziekenhuizen nu op zeventien staat. Programmamanager Annabel van Deursen: “We zitten middenin de startfase, half mei beginnen we met de validatiesessies.” Ineke Lokker, programmamanager waardegedreven zorg bij de SAZ, gaat samen met Annabel van Deursen naar de ziekenhuizen om te inventariseren of de data kloppen.

Bestaande kwaliteitsregistraties

Lokker: “We werken met bestaande kwaliteitsregistraties voor darmkanker, heupfractuur, borstkanker en geboortezorg. Voor galbaas/liesbreuk werken we met een afgeleide van de DBC-gegevens die we via Textbook Outcome analyseren. In samenwerking met onze partner Value2Health zetten we de data voor het validatiegesprek in een dashboard, zodat we tijdens de validatiesessie al kunnen laten zien hoe een ziekenhuis scoort in vergelijking met andere SAZ-ziekenhuizen en landelijk.”

Het grote voordeel van deze gesprekken is dat de ziekenhuizen bekend zijn met hun eigen data als ze in september naar de eerste spiegelbijeenkomst gaan. Van Deursen: “ Het is verhelderend om al tijdens het eerste bezoek met de ziekenhuizen naar hun prestaties te kijken. Vervolgens krijgen ze maandelijks een highlight van de meest opvallende resultaten. Als de spiegelbijeenkomsten starten zijn ze op deze manier bekend met hun eigen data en hoeven we daar geen tijd meer aan te verliezen. We kunnen ons dan concentreren op de inhoud.”

Projectteams

In de deelnemende ziekenhuizen wordt per aandoening een projectteam opgericht. Daarin zitten bij voorkeur artsen, verpleegkundigen, een lijnmanager, een kwaliteitsadviseur, een patiënt en iemand van de afdeling financiën. Waar mogelijk sluiten zorgverleners uit de ketenorganisaties aan.

Het is het streven van de SAZ om in het programma ook PROMs mee te nemen, maar dat lukt niet in alle ziekenhuizen. Lokker: “Nog niet overal worden PROMs gemeten en je hebt nu eenmaal data nodig om te kunnen vergelijken. Om de patiënten in alle gevallen te betrekken bij de zorgtrajecten streven we ernaar in alle projectteams een patiënt te hebben.”

Positieve ervaring

De deelnemers aan het eerste traject zijn enthousiast, aldus Van Deursen. “We horen steeds terug dat het ze meer energie oplevert dan ze erin stoppen. Ze zijn geen tijd kwijt aan extra registraties omdat we alleen data gebruiken die ze al geregistreerd hebben.”

Het traject voor darmkanker en heupfracturen duurt achttien maanden en loopt tot eind dit jaar. Ook het nieuwe traject heeft een looptijd van anderhalf jaar. Van Deursen kan zich niet voorstellen dat het echt gaat stoppen. “We praten wel over een programma, maar dat klopt niet helemaal, want een programma heeft een begin- en een eindpunt, de implementatie van waardegedreven zorg is een beweging die we in gang zetten. Dat zien we nu al bij de darmkanker en heupfractuur en dat zal ook bij de nieuwe trajecten gebeuren. Als je hier eenmaal mee begint en je ziet de kwaliteitswinst, dan motiveert dat een team om hierop door te pakken.”

Samen beslissen

Lokker en Van Deursen zitten nu volop in het huidige traject, maar kijken toch vast vooruit. Lokker: “De rol van de patiënt moet groter worden. We willen dat dashboards ook in de spreekkamer gebruikt worden voor samen beslissen. Waar nog geen PROMs gemeten worden, willen we daar graag bij helpen. Ziekenhuizen die nog niet zo ver zijn, kunnen hierbij weer leren van ziekenhuizen die al een of meerdere stappen verder zijn. We willen bovendien het aantal deelnemende ziekenhuizen uitbreiden en verder de keten in gaan. De zorg stopt natuurlijk niet bij de deur van het ziekenhuis. ”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.