Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SAZ-ziekenhuizen starten programma waardegedreven geboortezorg

De Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen zijn gestart met een nieuwe patiëntgroep voor geboortezorg binnen het programma waardegedreven zorg.

Zestien regionale SAZ ziekenhuizen participeren in dit programma dat achttien maanden duurt. Bij twaalf van de zestien ziekenhuizen zijn vanaf het begin ook eerstelijns verloskundigenpraktijken betrokken. De deelnemers wisselen goede voorbeelden uit. Ze gaan op basis van de verworven inzichten verbetertrajecten opzetten. Dat gebeurt niet alleen in het ziekenhuis, maar over de hele keten. Gedurende achttien maanden blijven zij kennis met elkaar uitwisselen en bij elkaar in de keuken kijken om van elkaar te leren.

Digitale spiegelbijeenkomst

Op 10 juni kwamen ruim zeventig zorgprofessionals, zoals gynaecologen en eerste- en tweedelijns verloskundigen,  online bijeen in een digitale spiegelbijeenkomst als start van het programma. In deze spiegelbijeenkomst zijn de prestaties van de deelnemende organisaties open en transparant besproken aan de hand van benchmarks op uitkomsten en kostendrijvers. Tijdens deze bijeenkomst is onder andere gesproken over indicatiestelling episiotomie, preventie van een (sub)totaalruptuur en de begeleiding na een ruptuur.

Grote groep

Ineke Lokker en Annabel van Deursen zijn programmamanager Waardegedreven Zorg bij de SAZ. Zij begeleiden het programma. Lokker: “We vinden het heel bijzonder dat we met zo’n grote groep ziekenhuizen gestart zijn. En ook dat er eerstelijns verloskundigenpraktijken deelnemen. Geboortezorg is per definitie integraal. Daar doe je geen recht aan als je het alleen vanuit het ziekenhuis belicht.”

In vier ziekenhuizen zijn de verloskundigenpraktijken nog niet aangehaakt. Van Deursen: “ Met elkaar resultaten en ervaringen uitwisselen vraagt vertrouwen. Daar moet je naartoe groeien. Wij zijn blij verrast dat er al zóveel eerstelijns verloskundigen deelnemen. Dat betekent dat er onderling veel vertrouwen is. Daarnaast lagen de prioriteiten tijdens de afgelopen hectische periode door covid op andere zaken, waardoor aanhaken van eerstelijns verloskundigenpraktijken bij het programma niet overal op de voorgrond stond. We verwachten wel dat ook in de andere vier ziekenhuizen eerstelijns verloskundigen gaan aanhaken.”

Zeven patiëntgroepen

Het programma is in 2018 gestart voor de patiëntgroepen darmkanker en heupfractuur. In 2020 zijn er inmiddels 22 SAZ ziekenhuizen actief in het waardegedreven zorg programma. Zij werken samen op zeven patiëntgroepen: darmkanker, heupfractuur, borstkanker, galblaas, liesbreuk, geboortezorg en hartfalen.

Bestaande uitkomsten

Het onderdeel geboortezorg stond op de planning voor 2019, maar de voorbereiding vroeg meer tijd dan verwacht. Lokker: “We werken in ons programma met bestaande uitkomsten. Het kostte meer tijd dan verwacht om die voor ieder ziekenhuis te verzamelen. De eerste spiegelbijeenkomst stond voor april gepland. Die is door de coronacrisis twee maanden naar achteren geschoven. Dit heeft het enthousiasme en de betrokkenheid van de deelnemers zeker niet beïnvloed.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.