Meten van uitkomsten en kosten

Simpele vragenlijst geeft patiënten snel inzicht in wat belangrijk is

Om iedere patiënt inzicht te geven in wat er voor hem of haar toe doet, lanceert de Harteraad op 6 juni de verbeterde ‘WatErToeDoet’. Deze snelle en eenvoudige online inzicht-tool was eerder alleen geschikt voor mensen met hart- en vaataandoeningen, nu kan iedereen er gebruik van maken.

De vragenlijst wordt gepresenteerd op de internationale ‘What matters to you?-dag’. Op deze dag worden zorgverleners opgeroepen om speciale aandacht te hebben voor de dingen die belangrijk zijn voor patiënten, cliënten of bewoners. Daarmee laten ze zien dat kwaliteit van zorg niet alleen te maken heeft met het verlenen van de beste medische zorg vanuit medisch oogpunt, maar óók gericht is op de persoonlijke zorgen en behoeften van de patiënt.

Keuzes

“Als je hoort dat je (chronisch) ziek bent, merk je ineens wat echt belangrijk is in het leven. Moeilijker wordt het als je heel precies wil omschrijven wat dat concreet inhoudt”, aldus Inge van der Broek, beleidsadviseur bij de Harteraad. Harteraad signaleerde deze moeilijkheid voor patiënten. En andersom dat artsen vaak het gesprek niet voeren over wat iemand echt belangrijk vindt. Terwijl dat juist belangrijk is bij keuzes die gemaakt moeten worden tijdens een behandeling.

Vier vragen

Zodoende ontwikkelde de patiëntenvereniging de online inzicht-tool watertoedoet.info. Door slechts vier vragen te beantwoorden, komt iedereen met een (chronische) ziekte er snel achter wat er voor hem echt toe doet. In eerste instantie was deze tool vooral gemaakt ter ondersteuning van mensen met hart- en vaataandoeningen.

Hella Tulp, verpleegkundig specialist in het Elkerliek Ziekenhuis met Parkinson als aandachtsgebied:  “Kenmerkend aan Parkinson is dat je langzaam, over een periode van jaren, achteruitgaat. Daarmee is het per definitie een aandoening waar je in het beginstadium nog helder van geest bent, maar langzaamaan steeds minder scherp wordt. Als dan voor jezelf en je naasten niet duidelijk is wat jij belangrijk vindt in het leven, en waar de behandeling dus op gefocust zou moeten zijn, kan dat heel lastig zijn.”

“Om WatErToeDoet voor een grote groep patiënten met verscheidene ziektebeelden toegankelijk te maken, hebben we de online inzicht-tool gedurende een jaar getest. En dankzij de tips van mijn patiënten wisten we de tool aan te scherpen wat betreft overzichtelijkheid en gebruiksgemak.”

Verhelderend gesprek

Tulp: “Ik gebruik WatErToeDoet veel tijdens mijn spreekuur, omdat het patiënten richting geeft bij het omschrijven wat ze willen blijven doen. Daardoor kan ik heel concreet uiteenzetten hoe we de behandeling kunnen aanpassen om dat doel te bereiken. Naast het bespreken van fysieke ongemakken, krijgt het gesprek dus een extra toevoeging. En net zo goed geldt dat voor de partner en andere belangrijke naasten: WatErToeDoet kan ook buiten de spreekkamer de starter zijn van een verhelderend gesprek waarin duidelijk wordt wat voor iemand belangrijk is. Ik hoop dat de tool daarom door veel zorgverleners ingezet gaat worden.”

Harteraad realiseerde WatErToeDoet in samenwerking met de KeuzeArchitecten. De online vragenlijst is mede mogelijk gemaakt dankzij CZ Fonds, AbbVie, Zorginstituut Nederland, Kennisnetwerk CVA en Programma PG Werkt Samen.

 

Reacties

Comments

  1. Frank Conijn

    Het is uiteraard zaak dat de zorgverlener goed in beeld krijgt waar de ziektelast uit bestaat. Maar ik begrijp de logica van de vragenlijst niet. Stel dat er een patiënt komt met een ongemak dat niet serieus invaliderend is, bijvoorbeeld een trigger finger.

    Tegelijkertijd heeft die patiënt serieuze relatieproblemen die hem op dit moment eigenlijk veel grotere parten spelen. Dat neemt niet weg dat hij graag wil dat het vingerprobleempje verholpen wordt, maar uit de vragenlijst zal komen dat hij graag wil dat zijn relatie weer harmonieus wordt. Hij moet namelijk in vraag 2 het belangrijkste probleem aanduiden. En alleen dat probleem komt in de uitslag terug.

    Dus “Deze snelle en eenvoudige online inzicht-tool was eerder alleen geschikt voor mensen met hart- en vaataandoeningen, nu kan iedereen er gebruik van maken”, dat zie ik niet. En wat de patiënt voor zijn relatieproblemen nodig heeft, vind ik qua antwoorden ook gebrekkig.

    Ik zou denken dat een goed document over hoe je een goede anamnese afneemt meer waarde heeft.