Het Informatieberaad Zorg heeft maandag dit uitgangspunt aangenomen. De taal, snomed, is in veel andere landen al in gebruik. Invoering bespaart niet alleen veel geld en tijd, maar verkleint ook het risico op vergissingen. Erik Gerritsen, voorzitter van het Informatieberaad en Secretaris Generaal van het ministerie van VWS is blij met het besluit. “Dit vermindert écht de registratielast én het geeft eenduidigheid voor professionals en patiënten.”
Overgeschreven
Patiënten staan er nauwelijks bij stil, maar hun gegevens verhuizen niet automatisch met hen mee van de ene naar de andere zorgverlener. Alles uit hun dossier moet worden overgeschreven, opnieuw worden ingevoerd of worden ‘vertaald’ naar het eigen systeem van een ziekenhuis of aanbieder van wijkverpleging. Dat kost veel tijd en geld. Bovendien bestaat het risico dat gegevens niet goed worden overgenomen of vertaald. Er bestaan nu soms wel vijf verschillende termen voor dezelfde verpleegkundige diagnose of probleem.
V&VN heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het bekend maken van snomed in Nederland. De eerste stap is vandaag gezet in het Informatieberaad van VWS, waar alle partijen de intentie hebben uitgesproken om de taal snomed voor verpleegkundigen en verzorgenden in ons land te gaan gebruiken. Een belangrijke stap volgens V&VN-directeur Sonja Kersten: “Er moet nog veel werk verzet worden voor de systemen echt met elkaar kunnen communiceren, maar doorslaggevend is dat we allemaal hetzelfde willen”. Invoering van snomed betekent voor verpleegkundigen en verzorgenden niet alleen enorme tijdwinst, maar ook sneller en beter inzicht in de situatie van een patiënt of cliënt.
Taalbrug
De stap naar het invoeren van snomed in de zorg betekent niet dat andere talen en systemen verdwijnen. “Dat is vaak het misverstand”, zegt V&VN-adviseur Renate Kieft die later dit jaar promoveert op eenheid van verpleegkundige taal. “De systemen die verpleegkundigen nu gebruiken, bijvoorbeeld Omaha in de wijkverpleging, of Nanda, kunnen gewoon blijven bestaan. snomed vormt een taalbrug tussen de bestaande systemen. Ik ben heel blij dat we nu ook in Nederland het uitgangspunt delen dat snomed ons helpt om in de zorg over de sectoren heen met elkaar te kunnen communiceren. Dat geeft duidelijkheid, ook voor de patiënt.”