Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Software ondersteunt communicatie tussen arts en patiënt

Een patiëntvriendelijk terminologiestelsel kan de communicatie tussen arts en patiënt ondersteunen. Deze innovatie is nodig nu de patiënt het recht heeft om zijn elektronisch medisch dossier in te zien. 

Hugo van Mens is softwareontwikkelaar bij ChipSoft en houdt zich bezig met zorgportalen. Daarnaast is hij promovendus bij de afdeling Klinische informatiekunde van Amsterdam UMC, locatie AMC. Samen met ChipSoft en het AMC doet hij onderzoek naar de uitwisseling van gegevens tussen arts en patiënt. Van Mens: “Artsen schrijven hun verslaglegging voor zichzelf of voor een collega en gebruiken daarvoor medisch jargon. Voor de meeste patiënten is dit niet te volgen. Onbegrijpelijke taal kan makkelijk aanleiding geven tot misverstanden oftaal zelfs angst bij de patiënt.”

Eigen taal

Het nieuwe softwareproduct waaraan Hugo van Mens werkt, wordt ontwikkeld om de communicatie tussen arts en patiënt te ondersteunen. “Een arts kan zich blijven bedienen van zijn eigen, exacte taal in het patiëntendossier. Als een patiënt daarin gaat lezen, zorgt het nieuwe softwareproduct voor een patiëntvriendelijk synoniem of een eenvoudige omschrijving. Zo krijgt hij de noodzakelijke informatie aangereikt om de arts goed te kunnen begrijpen.”

Basis

Snomed CT ligt aan de basis van deze toepassing van patiëntvriendelijke termen. Het nieuwe softwareproduct koppelt medische termen op basis van deze internationale standaard aan patiëntvriendelijke synoniemen, omschrijvingen en/of toelichtingen.

Lees het hele artikel op Qruxx tech

.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.