Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Special KiZ: de waarde van zorg op afstand na de coronacrisis

De afgelopen jaren zijn vele digitale zorgvormen getest. Evaluaties en reacties van gebruiker leren ons dat dit leidt tot zorg op maat en meer ruimte voor complexe zorg. Zorg op maat kan dichtbij de patiënt, ondanks de fysieke afstand, zo is gebleken. De coronapandemie heeft alle ontwikkelingen op dit gebied noodgedwongen versneld. Na de pandemie zullen mooie combinaties ontstaan van face-to-face zorg met digitale oplossingen. Door deze blended care aan te bieden en zorgprocessen daarop in te stellen, is de waarde van digitale zorg nu en straks optimaal te benutten.

Vitaal digitaal
In 2016 eindigde de bijdrage over de proactieve rol van burgers, patiënten en cliënten bij patiëntveiligheid in het ‘Handboek patiëntveiligheid voor medisch specialistische zorg’ met een toekomstvisie die we in 2020 hard nodig bleken te hebben.
Lees verder >>>

Zorg op afstand ook na corona van grote meerwaarde
De zorg in Nederland maakte in 2020 grote veranderingen door. Vooral op het gebied van zorg op afstand: nieuwe initiatieven kwamen in sneltreinvaart van de grond en bestaande ideeën in een stroomversnelling. Met covid als belangrijke aanjager. De pandemie bracht ook een groot en snel groeiend draagvlak onder zorgaanbieders en patiënten met zich mee.
Lees verder >>>

Het juiste recept voor digitale revalidatiezorg
Van zorg op afstand naar blended care is een grote stap. Want waar zorg op afstand impliceert dat we onze patiënten letterlijk op afstand zetten, schetst blended care een beeld van een nieuwe manier van zorg die patiënten juist dichterbij brengt. Blended care als nieuw recept.
Lees verder >>>

Van koudwatervrees in de zorgpraktijk naar toezicht op digitale zorg na corona
Kwaliteit in Zorg vroeg de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wat zij zag aan digitale ontwikkelingen tijdens de covid-pandemie. Wat is de waarde van die ontwikkelingen op langere termijn? Wat zijn de risico’s en hoe gaat de inspectie daarmee om in het toezicht?
Lees verder >>>

Steeds meer ziekenhuizen gaan met VIPP voor digitale zorg
Ziekenhuiszorg verandert. Met digitalisering is zorg dichtbij de patiënt te leveren zodat die minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen. Daarnaast maakt digitalisering de juiste informatie op de juiste plek mogelijk. Een datagedreven cultuur met slim gebruik van data ondersteunt professionals en patiënten bij diagnostiek en behandeling. De programma’s Digitale Zorg en VIPP 5 ondersteunen, stimuleren en faciliteren ziekenhuizen bij deze digitale transformatie.
Lees verder >>>

Meer gebruik gezondheidsapps in ggz vergt ook ontwikkeling appwijzers
De ggz-appwijzer geeft een overzicht van verschillende apps die mensen mogelijk kunnen helpen met het verbeteren van hun psychische gezondheid. De site komt tegemoet aan de behoeften van zowel zorgvragers als zorgverleners. Deze behoeften zijn in de coronatijd nog verder toegenomen, doordat er meer apps gedownload zijn.
Lees verder >>>

De echte waarde van zorg op afstand
Zoals bij veel nieuwe ideeën en ontwikkelingen in de zorg wordt er vaak al snel naar de waarde van innovaties gekeken. Naar de mate waarin een innovatie of aanpassing op termijn leidt tot effecten, efficiency, uiteindelijke winst of een bepaald volume. Er wordt gezocht naar een businesscase, het liefst een met klinkende cijfers. Maar wat is dan eigenlijk de echte waarde van zorg op afstand en hoe druk je die uit?
Lees verder >>>

Digitale huisarts bereikt maar kleine groep patiënten
Door de coronacrisis is het gebruik van e-health enorm toegenomen, ook in de huisartsenzorg. Veel huisartsenpraktijken hebben er ervaring mee opgedaan. Uit onderzoek blijkt dat ze hiermee maar een beperkte groep patiënten bereiken.
Lees verder >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.