‘Je kunt geen mandaat geven voor integrated care’
Een van de puzzels rond geïntegreerde zorg is hoe de theorie in de praktijk toe te passen. Dat blijft een uitdaging blijkt tijdens de International Conference on Integrated Care.
Lees verder >>>
Ketenzorg Antistolling: een voorbeeldcasus uit de Gelderse Vallei
Hoe borg je kwaliteit in de keten van antistollingszorg? Wat kan de rol van substitutie van deze zorg daarbij zijn? Hoe zorg je dat de internationale richtlijnen en lokale protocollen zowel intra- als transmuraal op elkaar worden afgestemd? Hoe breng je werkafspraken daarin onder en implementeer je Landelijke Standaard Keten Antistolling? De Gelderse Vallei als voorbeeld.
Lees verder >>>
De winst van registratie in de hoofdhalsoncologie
Om de kwaliteit van de geïntegreerde hoofdhalsoncologische zorg te meten en te verbeteren, werd in 2014 de Dutch Head & Neck Audit (DHNA) opgezet. Hierin wordt de kwaliteit van de geïntegreerde zorg geregistreerd aan de hand van 39 indicatoren. De ontwikkeling en de eerste resultaten.
Lees verder >>>
Werken maakt gelukkig
Mensen die werken, hebben duidelijk een betere gezondheid, zowel fysiek als psychisch. Werk draagt bovendien aantoonbaar bij aan geluk. Reinier van Arkel, WeenerXL en WSD bundelden hun krachten om GGZ-cliënten aan het werk te krijgen.
Lees verder >>>
TIPP brengt onveiligheid transities aan het licht
Transities van patiënten tussen de eerste en tweede lijn vereisen een adequate informatieoverdracht. Als deze overdracht niet goed wordt uitgevoerd, lopen patiënten het risico op een veiligheidsincident. Het Transmuraal Incident Preventie Programma (TIPP) bracht deze onveiligheid in kaart.
Lees verder >>>
Ook in dit nummer:
Fragmentatie en fixatie staan zorgkwaliteit in de weg
Kwaliteitsindicatoren zijn van een doel een middel geworden. Het wordt tijd om terug te gaan naar de bedoeling: het verbeteren van de kwaliteit van zorg.
Lees verder >>>
Prangende vraagstukken in de verpleeghuiszorg
De verpleeghuissector heeft behoefte aan een onderbouwing van handelingswijzen, zodat betere kwaliteit van leven en zorg kan worden gerealiseerd. Het kennisprogramma Waardigheid en trots richtte zich hierop. Voor het kennisprogramma is in kaart gebracht welke vraagstukken binnen de verpleeghuizen leven die verdere onderbouwing of verdiepend onderzoek behoeven.
Lees verder >>>