Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Special KiZ: patiëntperspectief

Anno 2019 bestaan er veel manieren om vanuit het perspectief van de patiënt te werken aan kwaliteitsverbetering en zorgverlening. De redactie van KIZ zet ze op een rij.

‘Patiënt en professional blijven gescheiden werelden’

In het themanummer ontbrak de stem van de patiënt nog. Jannie Oskam en Dwayne Meijnckens maken het compleet.
Lees verder >>>

De patiënt betrekken bij zorg en onderzoek

In april 2015 maakten we als KIZ het themanummer ‘Co-creatie van zorg en kwaliteit’. We pakken de draad op en inventariseerden verschillende manieren waarop het patiëntenperspectief momenteel inhoud krijgt in de directe uitvoering, de organisatie en onderzoek.
Lees verder>>>

Het patiëntenperspectief in bemoeizorg

Bemoeizorg is de algemene benaming voor een specifieke methodiek om sociaal kwetsbare mensen te signaleren en hulp te bieden. De methodiek stelt de cliënt in het middelpunt, want zonder aansluiting bij de leefwereld van de cliënt is de hulpverlening kansloos. Misschien een eyeopener voor andere ggz-sectoren?
Lees verder >>>

Henk Nies: ‘De ervaring telt’

De ervaring telt. Als mens, maar ook als professional. Ik dacht al jong dat ik wist wat het betekende om oud te worden. Inmiddels heb ik de ervaren wat het betekent om dement te zijn, om fysieke gebreken van de oude dag te hebben en wat het is om in een verpleeghuis te wonen. Tien persoonlijke leerpunten.
Lees verder >>>

Samen werken aan betere zorg met EBCD

Experience-based co-design (EBCD) stelt de relatie tussen zorgverlener en patiënt centraal. Het is een bewezen succesvolle methodiek voor kwaliteitsverbetering.
Lees verder >>>

Het meten van cliëntervaringen in de gehandicaptenzorg

De gehandicaptenzorg werkt met een zorgvuldig opgezet en voorbereid kwaliteitskader. Het richt zich op wat de cliënt nodig heeft om zo volwaardig mogelijk te leven.
Lees verder>>>

Patiëntwetenschappen en het belang van geschreven ervaringsverhalen

In debatten over de zorg wordt er veel gepraat over de rol van de patiënt. Vaak wordt daarbij gezegd dat de patiënt centraal moet komen te staan. Daar is weinig tegen in te brengen. De vraag is natuurlijk hoe dat in de praktijk moet worden gebracht. Ervaringsverhalen kunnen uitkomst bieden.
Lees verder>>>

Optimaal gebruik maken van citizen science

Citizen science betrekt het publiek bij wetenschappelijk onderzoek. Hiermee kan dat onderzoek beter inspelen op de vragen en behoeften van bijvoorbeeld patiënten in gezondheidsonderzoek. Verschillende instituten denken na over de meest optimale manier. Een overzicht.
Lees verder>>>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.