NIEUW: Tracer Pri meet kwaliteit rechtstreeks op de werkvloer
Ziekenhuizen kunnen niet meer zonder prospectieve risicoanalyses. Het nadeel is dat ze veel tijd vragen van zorgprofessionals. Die zitten er niet op te wachten om na een lange werkdag nog een risicoanalyse uit te voeren. De oplossing: een Pri op de werkvloer.
Lees verder >>>
Patient safety-II: Safety first ‘tot aan de maan en terug’
Gezondheidszorgsystemen en hun veiligheid staan wereldwijd onder de aandacht. Zeker nu wij als burgers samen met zorgverleners in de ban staan van een wereldwijde infectiebestrijding en -preventie.
Lees verder >>>
Safety-II implementeren in zorginstellingen
De term ‘Safety-II’ wordt steeds vaker gehoord. Toch is nog maar weinig bekend over hoe dit nieuwe denken over kwaliteit en veiligheid te implementeren is in zorginstellingen. Ilona van Es, Fleur Mutsaerts en Nikki Damen, adviseurs Kwaliteit & Veiligheid in respectievelijk Amphia te Breda en het ETZ te Tilburg, geven hun visie op Safety-II.
Lees verder >>>
VWS stelt subsidie beschikbaar voor Safety-II
ZonMw heeft in november 2019 in opdracht van het ministerie van VWS het programma Safety-II en veiligheidsergonomie opgesteld. Dit biedt het kader voor subsidieoproepen rond het onderwerp Safety-II in ziekenhuizen.
Lees verder >>>
Safety-II vraagt om mindshift
Nu het gedachtegoed van Safety -II in steeds ziekenhuizen onderschreven wordt, kloppen ook andere sectoren aan onze deur. Wij hebben de kans om als ziekenhuizen voorop te gaan lopen.
Lees verder >>>
Monitor Patiëntveiligheid combineert Safety-I en Safety-II
Het onderzoeksprogramma ‘Monitor Patiëntveiligheid 2019-2022’ combineert een Safety-I en Safety-II benadering. Dit artikel beschrijft waarom het van belang is om deze twee principes te combineren door enerzijds de zorggerelateerde schade bij patiënten te monitoren en tegelijkertijd te kijken naar wat er geleerd kan worden van wat er goed gaat in de dagelijkse praktijk.
Lees verder>>>
Fram-methode zet theorie en praktijk naast elkaar
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg zet de FRAM-methode in om het proces van overmatig bloedverlies na een bevalling in kaart te brengen zoals dit op de werkvloer verloopt.
Lees verder >>>
Van Safety-I tot Safety-III
Safety-I heeft ons veel gebracht, maar niet genoeg. Safety-II is een belangrijke stap vooruit, maar we zijn er nog niet, vindt verbeterwetenschapper Hub Wollersheim.
Lees verder >>>
Crew Resource Management: een Safety-II benadering?
Sinds de publicatie van de aantallen patiënten die jaarlijks ernstige schade ondervinden, (mede) veroorzaakt door de zorg die hen verleend wordt, is er wereldwijd toenemend aandacht voor het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van die zorg. In het Erasmus MC geven we hieraan invulling door het vrijwillig decentraal incidenten melden, implementatie van de tien VMS veiligheidsthema’s en vele andere initiatieven.
Lees verder >>>
Heel ZorgSaam kiest voor Vilans KICK-protocollen
Het aantal zorgorganisaties dat de VIlans KICK-protocollen toepast, groeit gestaag. Eén van de meest recente deelnemers is ZorgSaam Zorggroep. De thuiszorg- en ouderenzorgtak werken al langer met de protocollen. Nu stapt ook het ziekenhuis over.
Lees verder >>>
BLOG: Safety-II in de praktijk van een Zeeuwse zorgorganisatie
Jenny Kuperus is beleidsmedewerker bij SVRZ. Wat haar in Safety-II het meest aanspreekt, is dat het gaat over een positievere manier van kijken naar veiligheid. Niet vanuit het wijzende of beschuldigende vingertje, maar met de focus op wat goed gaat.
Lees verder>>>
BLOG: Value or no value, that’s the question
Iedereen kent wel de verbijstering als er een grote fout wordt gemaakt tijdens de zorgverlening. Jaap van den Heuvel stond, lang geleden alweer, als arts assistent bij een longoperatie. De patiënt was onder narcose en oudste assistent was zoals afgesproken alvast begonnen. De chirurg kwam de OK binnen, keek naar de foto, keek naar de patiënt en zag meteen dat het mis was.
Lees verder>>>
Mangomoment: met een klein gebaar naar warmere zorg
We moeten de persoonsgerichtheid van de zorg verhogen, dat staat buiten kijf. Hoe we dat moeten doen op een manier die weinig extra tijd en middelen vraagt? Daar kunnen ziekenhuizen en andere zorgorganisaties wel inspiratie voor gebruiken.
Lees verder >>>
Leidt zinvolle registratie tot minder registratielast, meer werkplezier en meer kwaliteitsverbetering?
In het experiment ZIRE (Zinvolle Registratie) hebben UMC Groningen, Rijnstate ziekenhuis en Radboudumc een kernset met kwaliteitsmetingen aangewezen. De overige kwaliteitsindicaties zijn losgelaten. Dat zou moeten leiden tot minder registratielast, meer tijd voor patiëntenzorg, meer werkplezier bij artsen en verpleegkundigen en meer kwaliteitsverbeteringen. Een tussenevaluatie.
Lees verder>>>