Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Special KiZ: stoppen met overbodige zorg

Het stoppen met zorg die volgens de wetenschappelijke inzichten niet-effectief is, is niet simpel. Is de-implementatie het tegenovergestelde van implementatie? Of juist hetzelfde? Implementeren is al een hele uitdaging; is ergens mee ophouden nog ingewikkelder?

De-implementatie: meer waarde voor minder geld

Opeens stond het daar in het Hoofdlijnenakkoord Medisch-specialistische zorg. Het woord ‘de-implementatie’. De redactie van KIZ vindt dit een belangrijke discussie die de hele zorg raakt. Want we komen er steeds vaker achter dat minder zorg vaak meer waarde betekent.
Lees verder >>>

De-implementatie van niet-gepaste zorg: experts aan het woord

In theorie lijkt het wellicht eenvoudig om te stoppen met zinloze handelingen in de zorg, de praktijk is anders. Barbara van der Linden en Tijn Kool van de KIZ-redactie spreken met drie deskundigen op het gebied van de-implementatie.
Lees verder >>>

VWS wil de beste uitkomst voor de individuele patiënt

Het ministerie van VWS kiest voor het afbouwen van zorg die niet-effectief is. Hoe wil het ministerie dit de-implementeren stimuleren? Bas van den Dungen, directeur-generaal Curatieve zorg, legt het uit.
Lees verder >>>

Van machteloze zorg naar een goed gesprek

Jarenlang dwaalde Anne-Marie de Ruiter door de zorg, waar zij telkens als een hete aardappel werd doorgeven. Hoewel iedere zorgverlener het beste met haar voor had, waren veel consulten en behandelingen onnodig. In dit artikel zet zij uiteen hoe het anders had gekund.
Lees verder >>>

VGZ werkt met zorgaanbieders aan Zinnige Zorg

De zorgverzekeraar heeft de taak om de zorg ook op de langere termijn toegankelijk te houden voor iedereen. VGZ gelooft dat dit kan met Zinnige Zorg. Daarbij gaan betere zorg en betaalbaarheid hand in hand. Zorgaanbieders leren ons hierbij wat betere zorg is. Hoe de zorg anders kan vanuit het standpunt van de zorgverzekeraar.
Lees verder >>>

GGZ Breburg stopt met separeren

Separeren van cliënten wordt in de meeste gevallen gezien als onnodig en schadelijk. Toch gebeurt het nog vaak. Er zijn ook instellingen die niet meer separeren. Aan het woord is Sandra Vos, psychiater en directeur Behandelzaken van GGZ Breburg. Deze instelling loopt voorop bij deze verandering.
Lees verder >>>

Bernhoven leert handelingen laten

Afgelopen juni publiceerden IQ healthcare en V&VN de ‘Beter-laten-lijst. Deze lijst draagt in Ziekenhuis Bernhoven bij aan het inzicht in het belang van verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek en het ontwikkelen van verpleegkundig leiderschap.
Lees verder >>>

Less is more: een overzicht van initiatieven

Op veel plekken in Nederland zijn onderzoeken en programma’s gestart om een einde te maken aan niet-effectieve zorg. Een overzicht.
Lees verder >>>

Regeldruk: van regelreflex naar spiegelreflex

Achter discussies rond het schrappen van regels schuilt een breder debat dat gevoerd moet worden om regeldruk het hoofd te bieden. Dit debat gaat over de vragen: wat is regeldruk nu eigenlijk, wat is goede kwaliteit van zorg, en wat zijn beter passende regels?
Lees verder >>>

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.