Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Special KiZ: verder komen met waardegedreven zorg

Toen begin 2018 het tijdschrift KiZ online verder ging op Qruxx , ging de eerste special over waardegedreven zorg. Het is nu bijna drie jaar verder. Vrijwel elk ziekenhuis heeft waardegedreven zorg initiatieven lopen. In deze special van KiZ belichten we in vele praktijkcases hoe we verder zijn gekomen. In die drie jaar heeft het gedachtegoed zich namelijk enorm verspreid. Echter, we signaleren ook aspecten van waardegedreven zorg die nog te weinig aandacht krijgen.

Kees Ahaus: ‘Organiseer waardegedreven zorg vanuit patiëntperspectief’
‘In de oratie die Kees Ahaus in december uitsprak, pleit hij voor meer betrokkenheid van patiënten. Niet alleen bij de zorg die aan hen verleend wordt, maar ook bij de verbetering van de kwaliteit van de organisatie van die zorg. Hij ziet veel initiatieven binnen het ziekenhuis, maar mist nog organisatieoverstijgende integratie.
Lees verder

Patiëntparticipatie verdient centrale rol in transitie naar waardegedreven zorg
Paul van der Nat en Mirjam Garvelink schetsen dat een sterk cluster van publieke en private organisaties rondom waardegedreven zorg is ontstaan. Zij zien als volgend vraagstuk in de transformatie naar waardegedreven zorg het betrekken van patiënten.
Lees verder

Waardegedreven zorg, een hype of de toekomst?
Jorg Oddens, Christine Bennink en Joris Erdmann schreven een prikkelend essay over de toekomst van waardegedreven zorg. Zij bepleiten om een patiëntgericht zorgmodel te ontwikkelen en welke ontwikkelopgaven hiervoor nodig zijn.
Lees verder

Toetsen van waardegedreven zorg met de mens als motor
Ellen Joan van Vliet gaat in op hoe je waarde toevoegt aan de zorg. Wat is relevant voor de cliënt? En wat heeft de zorgverlener hievoor nodig? Ze komt met vier pijlers en vier belangrijke vragen.
Lees verder

Ervaringen van patiënten verbinden en inspireren
Gebaseerd op hun ervaringen in de CVA-zorg en het Hartcentrum gaan Marian Smeulers, Miranda Paree, Frederiek de Heer en Martine Franckena in op het betrekken van patiënten om hun waardevolle ervaringen te vernemen, bijvoorbeeld wanneer je een procesanalyse maakt.
Lees verder

Waardegedreven integrale geboortezorg verbetert zorg voor kwetsbare zwangere
Eefje van Vliet, Hiske Ernst-Smelt, Esther Knijff, Janita Simonse, Sarah Kalt, Bob de Raadt, Arie Franx, Bas van Rijn en Hilmar Bijma beschrijven hoe een zorgpad waarin de gynaecoloog, de eerstelijns verloskundige en de psychiater nadrukkelijk samenwerken de zorg voor kwetsbare zwangeren aanzienlijk heeft verbeterd.
Lees verder

Intake-tool maakt zorg voor slechthorenden meer patiëntgericht
Theo Goverts, Lisette van Leeuwen, Marieke Pronk, Sophia Kramer, Paul Merkus behandelen de ICF e-intake tool bij waardegedreven zorg voor slechthorenden. Door deze tool komt het patiëntenprofiel met klachten over oor en gehoor goed in beeld bij de behandelaar en bij de patiënt zelf. Dit helpt zowel bij het bieden van gepersonaliseerde zorg als bij het samen beslissen.
Lees verder

Opzetten van dashboards in de transplantatiezorg
Hoe dashboards in de praktijk ontwikkeld worden komt in het artikel van Danny van der Helm, Johan van der Boog, Caroline Vrijenhoek, Christa Vlieger, Emilie ten Horn, David Lam, Ian  Alwayn, Paul  van der Boog en Aiko de Vries aan de orde.  Ze geven daarbij voorbeelden voor het Transplantatiecentrum van het LUMC.
Lees verder

VBHC: het spanningsveld tussen wetenschap en implementatie
Waardegedreven zorg betekent dat er gebruik wordt gemaakt van geregistreerde data over de waarde en uitkomsten voor de patiënt, alsook over kosten in het zorgtraject. Joëll Bense, Brigit de Jong, Marjolijn Duijvestein, Martine Franckena en Maaike Schuur pleiten voor een hand-in-hand laten gaan van wetenschap en implementatie van waardegedreven zorg. Dit vraagt wel een gedegen en intensieve aanpak.
Lees verder

Waarom we over tien jaar nog steeds over waardegedreven zorg praten
Gebaseerd op eigen betrokkenheid bij initiatieven zoals de waardegedreven zorg voor patiënten met Diabetes Mellitus, Schildkliercarcinoom en Schisis onderbouwen Mariëlle Schroijen, Marieke Snel en Jolande van Luipen waarom we nog lang niet klaar zijn met waardegedreven zorg.
Lees verder

Bouwstenen voor een generieke dataset van patiëntgerapporteerde uitkomsten
Met een generieke set voor patiëntgerapporteerde uitkomsten zijn uitkomsten gemakkelijker te vergelijken tussen ziektebeelden en specialismen en blijft de registratielast van zorgprofessionals en patiënten beperkt. Philip van der Wees, Jan Hazelzet, Monique den Hollander-Ardon en Niek Klazinga roepen namens de NFU Expertgroep Waardegedreven Zorg op tot de totstandkoming van een landelijke generieke set aan patiëntgerapporteerde uitkomsten en meetinstrumenten.
Lees verder 

De artikelen laten zien dat er nog grote uitdagingen zijn, met het organiseren van waardegedreven zorg vanuit patiëntperspectief misschien wel als grootste uitdaging!

Kees Ahaus, Martine de Bruijne (gastredacteur) en Haske van Veenendaal

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.