Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

St. Antonius brengt decubitus met twee derde terug

Het St. Antonius in Utrecht en Nieuwegein heeft het percentage doorligwonden op de IC en medium care weten terug te dringen van 33 procent naar 10 procent. Het bijhorende verbetertraject onder leiding van wond- en IC-verpleegkundige Arlette van den Elst vindt nu ook elders in het ziekenhuis navolging. Ook deelt ze haar kennis en ervaringen met andere ziekenhuizen.

Het vertrekpunt voor het verbetertraject van Van den Elst vormt het patiëntperspectief, zo blijkt uit haar verhaal op de website van het ziekenhuis. Doorligwonden geven niet alleen pijn en ongemak, maar patiënten moeten er ook vaak voor worden behandeld. “Dan ben je eindelijk weer thuis na een zware hartoperatie en moet je alsnog terug naar het ziekenhuis voor doorligwonden”, aldus Van den Elst. “Dit gaf mij de motivatie om een verbetertraject te starten.”

Driehonderd patiënten

De resultaten van het verbetertraject liegen er niet om. “Laatst hebben we met elkaar uitgerekend dat we dankzij deze verbeteringen op de IC in een jaar tijd driehonderd patiënten hebben behoed voor decubitus”, zegt Van den Elst. Heel mooi dat je op deze manier wat kunt betekenen voor patiënten die op hun kwetsbaarst zijn.”

“Vooral op de IC/MC is er een grote kans op doorligwonden. Die kunnen al binnen een paar uur ontstaan”, licht Van den Elst toe. “Het gaat vaak om ernstig zieke en kwetsbare patiënten die lang op de OK hebben gelegen en na hun operatie door alle apparatuur maar moeilijk te draaien zijn. Sommige patiënten mogen bijvoorbeeld alleen op hun buik liggen en vooral dan komt decubitus veel voor.”

Scholing

Een belangrijk onderdeel van het traject is scholing. Zo vertelt Van den Elst alle leerling-verpleegkundigen die beginnen op de IC/MC over het voorkomen van decubitus en legt ze deze tips ook vast in zorgprotocollen. “Belangrijkste tip die ik meegeef is om de patiënt elke drie uur van houding te wisselen”, aldus Van den Elst. Ook moeilijk te draaien patiënten zijn volgens Van den Elst met aangepaste techniek en nieuwe materialen te draaien. Daarnaast maakt ze elke week een ronde over de IC/MC en controleert alle patiënten op het ontwikkelen van decubitus

Uitkomstprijs

Voor haar verbetertraject won Van den Elst de St. Antonius Uitkomstprijs 2019, een prijs die het ziekenhuis jaarlijks uitreikt aan het verbeterproject met de meeste impact. Ze ontving een bedrag van 1.000 euro. Het geld wil ze gebruiken voor onderzoek naar het voorkomen van decubitus en het verspreiden van nog meer kussens en materiaal om decubitus te voorkomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.