Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

St. Antonius brengt uitkomsten behandelingen in beeld

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft infographics ontwikkeld die de uitkomsten van behandelingen bij obesitas. blaaskanker en CVA duidelijk in beeld brengen. Patiënten weten hierdoor wat ze kunnen verwachten van een behandeling en hoe het ziekenhuis het doet in vergelijking met andere ziekenhuizen.

Bovendien zijn de infographics een mooi hulpmiddel voor de zorgverlener en patiënt bij het bespreken van de verschillende behandelkeuzes om samen te komen tot de beste behandelkeuze.

Verschillende doelen

René Wiezer, maag-darmchirurg in het St. Antonius: “Een maagverkleinende operatie is een ingrijpende behandeling om weer een gezond gewicht te bereiken. Logisch dat een patiënt dan eerst wil weten welk resultaat hij kan verwachten van de operatie. Bovendien hebben patiënten naast het afvallen vaak heel verschillende doelen en verwachtingen van de ingreep. De één wil graag weer gaan sporten of gewoon een blokje om met de hond. De ander hoopt vooral op een betere regulatie van zijn suikerziekte. Die doelen en verwachtingen én ook de risico’s bespreek ik samen met mijn patiënten. Met deze infographic kan ik nu laten zien dat de risico’s beperkt zijn én dat een patiënt naast een positief effect op het gewicht ook een positief effect op de kwaliteit van leven kan verwachten.”

Goed beeld

Om te bepalen welke uitkomsten belangrijk zijn voor patiënten, betrok het St. Antonius patiënten zelf bij de onderzoeksteams per aandoening. In die teams onderzoeken artsen, verpleegkundigen, kwaliteitsfunctionaris én patiënt samen stap voor stap wat precies voor, tijdens en na een behandeling wordt gedaan en vooral wat patiënten daarvan merken. Zo ontstaat uiteindelijk een goed beeld van welke behandeling welke resultaten geeft bij patiënten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.