Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

St. Antonius vernieuwt zorgpad prostaatkanker

Patiënten met een verdenking op prostaatkanker vanwege een verhoogd PSA* krijgen in het St. Antonius Ziekenhuis voortaan sneller duidelijkheid. De diagnose is bovendien betrouwbaarder en het traject is minder ingrijpend voor patiënten.

Als een patiënt door de huisarts wordt verwezen naar de uroloog vanwege een verdenking op prostaatkanker,  volgen in het ziekenhuis een aantal onderzoeken. Tot nu toe werden bij deze patiënten eerst  biopten afgenomen. Nadelen hiervan zijn het het infectiegevaar en de onnauwkeurigheid.

Standaard MRI scan

Onderzoek in het St. Antonius heeft aangetoond dat de MRI scan belangrijke aanvullende informatie geeft bij het opsporen van tumoren in de prostaat, de diagnose te bevestigen of definitief te maken. Toch werd de MRI-scan tot nu toe vaak pas gemaakt nadat er al prostaatbiopten waren genomen. In het St. Antonius krijgen deze patiënten nu allemaal standaard eerst een MRI-scan. Op basis van de uitslag van de scan wordt snel duidelijk of het nemen van biopten wel nodig is en áls het nodig is, kan met de MRI-beelden veel gerichter en trefzekerder weefsel afgenomen worden.

Duidelijk uitleggen

Uroloog Roderick van den Bergh: “Patiënten hebben minder polibezoeken en krijgen steller een nauwkeuriger diagnose. Vaak laat de MRI zien dat er slechts sprake is van een goedaardige vergroting van de prostaat, soms een verdenking op prostaatkanker. We merken dat sommige patiënten wel even schrikken als ze horen dat meteen een MRI gemaakt moet worden. We moeten dus duidelijk uitleggen dat de MRI niet betekent dat er echt wat aan de hand is, maar bedoeld is om sneller en beter tot een diagnose te komen.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.