Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

St. Antonius wil versneld bundelfinanciering invoeren

Het St. Antonius ziekenhuis wil versneld alternatieve bekostigingsmodellen en contractvormen gaan gebruiken. Het gaat allereerst om ‘bundelfinanciering’ of ‘ketenbundels’, waarbij zorginstellingen voor de totale behandeling van een aandoening een vergoeding krijgen. Het ziekenhuis trekt hierbij op met de NZa.

Bij ketenbundels gaat het om afspraken met alle zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis voor een bepaalde aandoening waarbij zij gezamenlijk een vergoeding krijgen voor het gehele traject.

Betalen voor waarde van zorg

Op initiatief van het St. Antonius Ziekenhuis en de NZa verzamelden zich vorige week vertegenwoordigers van ziekenhuizen, de grote zorgverzekeraars, NVZ, ZIN, Patiëntenfederatie Nederland, Expertisecentrum BUNDLE en de Erasmus Universiteit. De vertegenwoordigers bespraken de stappen om ziekenhuiszorg te bekostigen en te contracteren op basis van patiëntwaarde, zoals beschreven staat in het Integraal Zorgakkoord (IZA).
Volgens het St. Antonius stimuleert het IZA dat er niet meer betaald wordt voor de hoeveelheid zorg, maar voor de waarde van zorg. Betaling voor de waarde van zorg stimuleert kwaliteitsverbetering en doelmatigheid. Met de bekostiging en contractering van waardegedreven zorg wordt stapsgewijs ervaring opgedaan.

Besparingen

Besparingen die voortkomen uit de alternatieve bekostigingsmodellen kunnen worden ingezet voor innovatie, kwaliteitsverbetering, maar ook voor het aantrekkelijk maken van de zorg als werkgever. Dit moet een stimulans zijn om de patiënt de voor hem meest waardevolle zorg te geven. “Het is van belang goede afspraken te maken waarbij ieder voor een deel van zijn werk verantwoordelijkheid draagt. En daar hoort ook een deel van de beloning bij”, aldus bestuursvoorzitter Luc Demoulin van het St. Antonius Ziekenhuis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.