Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Stop niet te snel met behandelen bij uitgezaaide darmkanker’

Patiënten met uitgezaaide darmkanker hebben er profijt van als zij een ‘onderhoudsdosis’ met levensverlengende medicatie blijven gebruiken.

Dat stelt oncoloog Lieke Simkens in haar proefschrift. Haar onderzoek wijst uit dat patiënten na een intensieve kuur niet zomaar zouden moeten stoppen met hun behandeling. Dit komt het ziekteverloop ten goede, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van leven.

Patiënten behaalden een grotere winst bij de onderhoudsbehandeling, zo bleek uit het onderzoek. De resultaten laten zien dat deze behandeling effectief is en gepaard gaat met acceptabele bijwerkingen en behoud van kwaliteit van leven. Met de inzet van deze behandeling kan de ziekte steeds langer onder controle worden gehouden. Deze resultaten zijn inmiddels opgenomen in nationale en internationale richtlijnen.

Individuele voorkeuren

“Hoewel de resultaten van de studie aantonen dat een onderhoudsbehandeling resulteert in een betere overleving, wil dat niet zeggen dat we dat bij iedere patiënt moeten doen. Mensen vinden het fijn om af en toe geen chemokuren te krijgen”, aldus Simkens. Veel patiënten waarderen juist een periode zonder therapie. De individuele voorkeuren van de patiënt spelen een rol in de beslissing om een behandeling wel of niet te onderbreken. Hierbij worden frequente ziekenhuisbezoeken voor chemotherapie, mogelijke bijwerkingen en andere factoren afgewogen tegen de gezondheidswinst van de behandeling.

 Maatwerk

Simkens: “We kijken altijd vanuit het oogpunt van de patiënt. Om hen te helpen bij het maken van een keuze, is het belangrijk om informatie te verstrekken die op de individuele patiënt van toepassing is. Hierdoor is een betere inschatting te maken over wie baat heeft bij onderhoudsbehandeling. Door steeds verder in te zoomen op individuele behoefte ontstaat nog meer maatwerk.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.