Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Stop onnodige opnames kwetsbare ouderen’

Jaarlijks belanden ruim 300.000 kwetsbare ouderen onnodig in ziekenhuisbedden. Dit blijkt uit onderzoek van Actiz. Vier zorginstellingen, Aafje, Amaris, Vivium en Beweging 3.0, starten daarom samen met Zilveren Kruis een pilot met als doel tijdige diagnostiek en inzet van de juiste (vervolg)behandeling.

Uit het onderzoek van Actiz blijkt dat ouderen vaak een onduidelijke zorgvraag hebben. Met een ‘diagnose- en observatieperiode’ bij de deelnemende organisaties is de juiste zorg op de juiste plek beter vast te stellen. Dit voorkomt onnodige bezoeken aan de spoedeisende hulp en ziekenhuisopnames.

Tien dagen

De huisarts of de spoedeisende hulp melden de patiënten aan bij de deelnemende zorginstellingen. Onder leiding van de specialist ouderengeneeskunde vindt in een periode van maximaal tien dagen diagnostiek en behandeling plaats. Zo krijgt de kwetsbare oudere de juiste zorg en doorverwijzing.

Nieuwe prestatie

De pilot heeft een looptijd van anderhalf jaar. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwe prestatie die is vrijgegeven door de NZa binnen het eerstelijnsverblijf: ‘resultaatbeloning en zorgvernieuwing’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.