Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Strategy&: kwaliteit als medicijn

De Nederlandse zorg is van topkwaliteit. Maar zorg is ook de grootste kostenpost uit de publieke uitgaven. Kostenbeheersing blijft dus onverminderd belangrijk. Bij de sector ligt de zware taak om de beschikbare middelen in te zetten op een manier die de meeste gezondheidswinst oplevert.

Al in 2012 publiceerde PwC’s Strategy& het rapport ‘Kwaliteit als medicijn’. Daarin stelden we dat in de curatieve zorg een besparing van 10 tot 15 procent mogelijk is. Niet ten koste van kwaliteit, maar juist door kwaliteit te verbeteren. In plaats van het efficiënter verlenen van steeds meer zorg, stoppen we met zorg die weinig tot niets oplevert voor de patiënt of soms zelfs schadelijk is. In de jaren erna hebben we deze formule in de praktijk gebracht bij zorginstellingen en verzekeraars

Nu in 2019 staat deze boodschap nog steeds. Minder zorg leveren, voelt wellicht onnatuurlijk. Zeker gezien alle persoonstekorten en de steeds maar toenemende kwaliteitseisen. Maar minder onnodige zorg leidt tot meer tijd voor de verbetering van de zorg en dalende maatschappelijke zorgkosten. Het resultaat is niet alleen kwalitatief betere zorg voor iedere patiënt, maar ook zorgverleners die weer plezier hebben in hun vak.

PwC’s Strategy& helpt instellingen met het maken van goede meerjarige afspraken met betalers, met het opbouwen van een verdienmodel op kwaliteit, met het doorvoeren van organisatieveranderingen, met het besparen op kosten en met het implementeren van initiatieven die de zorg beter en goedkoper maken.

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie:
Kwaliteit als medicijn
Sander.Visser@strategyand.nl.pwc.com

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.