Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Subsidie beschikbaar voor samen beslissen met kwetsbare ouderen

In 2021 stelt het Zorginstituut Nederland subsidie beschikbaar voor projecten die het gebruik bevorderen van uitkomstinformatie bij samen beslissen met kwetsbare ouderen.

De subsidie maakt onderdeel uit van de subsidieregeling ‘Leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen’. Die bestaat uit vijf jaargangen van 2021-2025. De subsidieregeling richt zich elk jaar op een specifiek thema. In 2021 is dit samen beslissen met kwetsbare ouderen. Per jaargang is 5 miljoen euro beschikbaar. Een project kan maximaal 1 miljoen euro toegekend krijgen.

Eerste lijn

Het doel de subsidieregeling is dat mensen op basis van uitkomstinformatie zelf kunnen meebeslissen over welke zorg het beste bij hen past. In 2021 is  Vanaf 2021 tot en met 2025 ligt het zwaartepunt van de subsidieregeling op de zorg in de eerste lijn. Dat is bijvoorbeeld de zorg door huisartsen of wijkverpleging. In de projecten moet worden samengewerkt tussen de eerste-, tweede- of derdelijns curatieve zorg, waarbij het initiatief vanuit de eerste lijn komt.

Persoonsgerichte zorg

In de regeling van 2021 ligt het accent op persoonsgerichte zorg. Hiermee wil het Zorginstituut benadrukken dat in de besluitvorming niet alleen medische doelen, zoals genezing, belangrijk zijn. Persoonlijke doelen en kwaliteit van leven spelen ook een rol. Bijvoorbeeld dat iemand zo lang mogelijk zelfstandig kan functioneren en eigen regie behoudt. Soms kan kiezen voor minder optimaal of niet behandelen dan een beter passende keuze zijn.

Verbinding leggen

Een ander accent in de regeling van 2021 is dat projecten een verbinding moeten leggen tussen de eerste en tweede lijn. Een organisatie uit de eerste lijn (huisartsen, wijkverpleging) moet de hoofdaanvrager zijn.

Structurele inbedding

Gesubsidieerde projecten geven impuls aan de beweging van samen beslissen en aan het leren gebruiken van uitkomstinformatie daarin. Projecten duren maximaal twee jaar. Daarna worden de activiteiten op eigen kracht door de deelnemende organisaties voortgezet  door middel van structurele inbedding.

Indienen projectvoorstellen

Op 21 december 2020 publiceerde de Staatscourant het beleidskader voor de subsidieregeling. Vanaf maandag 4 januari 2021 is de regeling ‘Leren gebruiken van uitkomstinformatie bij Samen beslissen’ open voor het indienen van projectvoorstellen. De aanvraagperiode duurt tot en met woensdag 31 maart 2021.

Uitkomstgerichte zorg

De subsidieregeling ‘Leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen’ is het vervolg op de succesvolle subsidieregeling ‘Transparantie over de kwaliteit van de zorg’. Deze liep van 2016-2020. De regeling sluit aan bij het programma ‘Uitkomstgerichte zorg’ van het ministerie van VWS.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.