In Nederland zijn ruim 200.000 mensen met epa, zoals angst- en persoonlijkheidsstoornissen, bipolaire stoornissen, depressie of verslaving. Deze mensen maken veel gebruik van geestelijke gezondheidszorg.
Controle over mentale gezondheid
In het nieuwe project wordt onder meer onderzocht welke kenmerken terugval van klachten van moment tot moment kunnen voorspellen. Op basis van deze inzichten wordt met behulp van digitale technologie een zelfhulpplatform met tools ontwikkeld die bruikbaar zijn in het leven van alledag. Het doel is deze kwetsbare groep meer controle te geven over hun eigen mentale gezondheid en daarmee de druk op de geestelijke gezondheidszorg te verlagen.
Gebruikers in de lead
Bij het multidisciplinaire project zijn onderzoekers betrokken op het gebied van digitale technologie, artificial intelligence, implementatie en psychologie. Bij de ontwikkeling van het platform zijn de gebruikers – mensen met epa en ggz-professionals – in de lead.
Het project is mogelijk dankzij een subsidie van NWO in het kader van ‘zorg in de eigen leefomgeving’. Het initiatief gaat uit van de Academische Werkplaats Digital Health and Mental Wellbeing van Tilburg University. Hierin werken wetenschappers samen met maatschappelijke partners aan oplossingen voor verschillende uitdagingen rondom het werken aan je eigen mentale welzijn en een gezonde leefstijl met behulp van digitale technologieën en interventies.