De keuzehulp van Santeon is toegespitst op niet-kleincellige longkanker stadium IV, waarbij gebruik wordt gemaakt van inzichten vanuit ‘real world data’. De keuzehulp is ontwikkeld als onderdeel van het promotieonderzoek van Christine Cramer. Hieruit bleek dat data uit de dagelijkse praktijk patiënten kan helpen een goed geïnformeerde keuze te maken voor een juiste behandeling. Het geeft hen meer gepersonaliseerde inzichten in behandelresultaten bij patiënten die op hen lijken.
De keuzehulp van ZorgKeuzeLab is ontwikkeld voor patiënten met niet-kleincellige longkanker, ongeacht het stadium waarin deze zich bevindt. De keuzehulp is bedoeld om patiënten ervan bewust te maken dat ze een keuze hebben en helpt hen bij het begrijpen welke behandelopties er zijn. Ook helpt de keuzehulp patiënten om op een rij te zetten wat zij belangrijk vinden, zodat ze goed voorbereid het gesprek met hun behandelaar kunnen voeren.
Het samenvoegen en optimaliseren van de twee keuzehulpen wordt geleid door Nelly van Uden (Santeon), Ewoudt van de Garde (St. Antonius Ziekenhuis en Universiteit Utrecht), Regina The (ZorgKeuzeLab) en Olga Damman (Amsterdam UMC). Ook wordt een multidisciplinaire werkgroep opgesteld waar naast zorgverleners ook patiëntenvereniging Longkanker Nederland in is vertegenwoordigd. Na het samenvoegen wordt de nieuwe keuzehulp de komende jaren geïmplementeerd in 20 ziekenhuizen en wordt er daarmee blijvend onderdeel in het beslissingsproces, aldus Santeon.