Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Teleconsult houdt mensen met huidklachten uit ziekenhuis’

Huisartsen in de regio kunnen digitaal advies vragen aan de CWZ-dermatoloog. Dat blijkt uitstekend te werken volgens het ziekenhuis. Veel mensen hoeven met hun klacht niet meer naar het ziekenhuis.

Dit meldt CWZ op de website. De huisarts maakt een foto van de huidaandoening en stuurt deze via een beveiligd systeem naar het ziekenhuis. De dermatoloog beoordeelt de vraag binnen drie dagen en vaak zelfs al dezelfde dag. Hij stuurt de huisarts digitaal zijn advies. Dat kan variëren van ‘je kunt het beste de volgende behandeling inzetten’ tot ‘verwijs de patiënt toch maar naar de dermatoloog’.

Geen eigen risico

Dermatoloog Bert van Bergen, een van de pioniers van deze service: “Het gaat inmiddels om 1.600 adviezen per jaar. In 80 procent van de gevallen vinden we een verwijzing naar het ziekenhuis niet nodig. Heel fijn voor die mensen, want het bespaart ze een rit naar CWZ. Bovendien hoeven ze hun eigen risico niet aan te spreken, omdat ze geen ziekenhuiszorg maar huisartsenzorg krijgen.”

Hij merkt dat de huisartsen heel tevreden zijn over deze voorziening. “Ze sturen steeds meer vragen in. Het is een hele gemakkelijke manier van overleg. Voordeel voor ons is dat een beoordeling op afstand minder tijd kost dan een consult op de poli.”

Verpleeghuizen

Dermatoloog en medisch manager Hans Alkemade zou het toejuichen als ook verpleeghuisartsen teleconsulten zouden gaan gebruiken. “Ouderen in verpleeghuizen krijgen nu niet altijd goede zorg bij bijvoorbeeld jeukende huidaandoeningen of huidkanker. Het wordt vaak niet herkend. Iemand met een huidprobleem op hoge leeftijd verwijzen naar het ziekenhuis is ook nog eens heel veel gedoe. Dus gebeurt het niet altijd. Het zou geweldig zijn als ook deze artsen ons op afstand om advies vragen. Dan kunnen hun cliënten thuis blijven, maar krijgen ze wel de zorg die ze nodig hebben. We gaan hierover in gesprek met de zorgverzekeraars.

 

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.