Dat blijkt uit een retrospectief onderzoek vanuit het VUmc bij drie gastro-intestinale ingrepen dat in BMJ Open is gepubliceerd. Deze vorm van monitoring maakt gebruik van bestaande gegevens uit het ziekenhuisinformatiesysteem; tijdrovende extra registraties voor kwaliteitscontrole zijn daarmee niet nodig.
Textbook Outcome vat met vijf klinische procesindicatoren de kwaliteit van een klinisch zorgtraject samen. Een patiënt die een coloscopie voor screening op darmkanker krijgt bijvoorbeeld, voldoet aan TO als er voor de coloscopie een consult met de medisch specialist heeft plaatsgevonden, er geen complicaties zijn aangetoond met een CT-scan of laboratoriumonderzoek en de patiënt na de ingreep niet in het ziekenhuis of op de Eerste Hulp is opgenomen.
Drie zorgtrajecten
Bij een onderzoek in 62 Nederlandse ziekenhuizen is Textbook Outcome vastgesteld bij drie zorgtrajecten: opsporen van galstenen met endoscopie van de galwegen (ERCP), aantonen van inflammatoire darmziekten met coloscopie en screening op darmkanker met coloscopie. Bij ERCP voldeed gemiddeld 54 procent van de patiënten aan TO, de variatie tussen ziekenhuizen bedroeg 9 procent; bij IBD bereikte 47 procent TO en was de ziekenhuisvariatie 7 procent; bij colonkankerscreening haalde 85 procent TO bij een ziekenhuisvariatie van 14 procent.
Benchmark
Volgens de onderzoekers, onder leiding van Nèwel Salet, geeft het model goed inzicht in de kwaliteit van de zorg voor individuele patiënten, maar is het bovendien geschikt voor een benchmark van medische centra die hetzelfde zorgtraject aanbieden. Het kan kwaliteitsverbetering en onderprestatie aan het licht brengen. Bovendien maakt de methode het mogelijk om best practices aan te tonen die voor andere centra als voorbeeld voor kwaliteitsverbetering kunnen dienen. Het concept is ook toepasbaar voor andere zorgtrajecten binnen alle medisch specialismen.