Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Textbook Outcome geschikt voor benchmark

Textbook Outcome is een geschikte, eenvoudige methode om het korte termijn resultaat van een klinisch zorgtraject te monitoren en te vergelijken met andere ziekenhuizen.

Dat blijkt uit een retrospectief onderzoek vanuit het VUmc bij drie gastro-intestinale ingrepen dat in BMJ Open is gepubliceerd. Deze vorm van monitoring maakt gebruik van bestaande gegevens uit het ziekenhuisinformatiesysteem; tijdrovende extra registraties voor kwaliteitscontrole zijn daarmee niet nodig.

Textbook Outcome vat met vijf klinische procesindicatoren de kwaliteit van een klinisch zorgtraject samen. Een patiënt die een coloscopie voor screening op darmkanker krijgt bijvoorbeeld, voldoet aan TO als er voor de coloscopie een consult met de medisch specialist heeft plaatsgevonden, er geen complicaties zijn aangetoond met een CT-scan of laboratoriumonderzoek en de patiënt na de ingreep niet in het ziekenhuis of op de Eerste Hulp is opgenomen.

Drie zorgtrajecten

Bij een onderzoek in 62 Nederlandse ziekenhuizen is Textbook Outcome vastgesteld bij drie zorgtrajecten: opsporen van galstenen met endoscopie van de galwegen (ERCP), aantonen van inflammatoire darmziekten met coloscopie en screening op darmkanker met coloscopie. Bij ERCP voldeed gemiddeld 54 procent van de patiënten aan TO, de variatie tussen ziekenhuizen bedroeg 9 procent; bij IBD bereikte 47 procent TO en was de ziekenhuisvariatie 7 procent; bij colonkankerscreening haalde 85 procent TO bij een ziekenhuisvariatie van 14 procent.

Benchmark

Volgens de onderzoekers, onder leiding van Nèwel Salet, geeft het model goed inzicht in de kwaliteit van de zorg voor individuele patiënten, maar is het bovendien geschikt voor een benchmark van medische centra die hetzelfde zorgtraject aanbieden. Het kan kwaliteitsverbetering en onderprestatie aan het licht brengen. Bovendien maakt de methode het mogelijk om best practices aan te tonen die voor andere centra als voorbeeld voor kwaliteitsverbetering kunnen dienen. Het concept is ook toepasbaar voor andere zorgtrajecten binnen alle medisch specialismen.

Naar het artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.