Geïntegreerde zorg
Dit zijn de winnaars van de Planetree Awards voor mensgerichte zorg
De Planetree Awards zijn deze week weer uitgereikt. Het was de dertiende keer dat initiatieven om de zorg meer mensgericht te maken werden onderscheiden.
Treant start met combi uitslagen, behandelplan en ondersteuning op één dag
Ziekenhuis Treant is gestart met een nieuwe werkwijze voor patiënten met maag- of darmaandoeningen. Via de GIO-poli, dat staat voor gastro-intestinale oncologie, krijgt de patiënt in één dag uitslag van onderzoeken, een diagnose, een behandelplan en ondersteuning.
Meer instrumenten en scholing voor zingeving bij palliatieve zorg
Er komt steeds meer aandacht voor kennis en vaardigheden om de patiënt en zijn of haar naasten centraal te stellen tijdens de palliatieve fase van de zorg. Eind april gaf KWF het startschot voor een landelijk nascholingsprogramma palliatieve zorg bij ongeneeslijke kankerpatiënten. En op 4 mei presenteerde ZonMw instrumenten die helpen bij zingeving en levensvragen in de palliatieve fase. Die zijn gratis toegankelijk via Palliaweb.
Hoe Positieve Gezondheid en Samen Beslissen elkaar verrijken
In persoonsgerichte zorg en ondersteuning gaat het om de vraag: wat doet ertoe voor jou? Dat geldt bij zowel Positieve Gezondheid als Samen Beslissen. Maar hoe verhouden deze benaderingen zich tot elkaar? Welke winst valt er te behalen? En wat kunnen ze van elkaar leren? Vilans heeft het vraagstuk verkend en deelt de conclusies.
‘Multidisciplinair overleg in kankerzorg moet efficiëntieslag maken’
Het samenwerken in multidisciplinaire teams is kenmerkend voor de kankerzorg. Inmiddels worden de meeste patiënten besproken in een regionaal multidisciplinair overleg (mdo). Om het stijgende aantal patiënten het hoofd te bieden, moeten mdo’s nog wel een efficiëntieslag maken. Dat is te lezen in het rapport Oncologienetwerken in Beeld.
IJsbergen omzeilen bij de implementatie van generieke PROMs
Hoe zet je de stap van ziektespecifieke PROMs naar generieke PROMs? Met welke praktijkuitdagingen krijg je te maken en hoe ga je daarmee om? Deskundigen leggen het uit.
Hoe Metro Mapping helpt bij samen beslissen in een complex behandeltraject
Ondanks de beste intenties van zorgverleners blijft shared decision-making knap lastig. Vooral bij complexe behandeltrajecten waar meerdere teams betrokken zijn. Om samen beslissen te bevorderen, introduceerde Ingeborg Griffioen Metro Mapping. Een service design methodiek die patiënten door de bomen het bos weer laat zien.
Is zorg op afstand even waardevol als persoonlijk contact?
Parkinsonpatiënten van het Elkerliek ziekenhuis kunnen sinds kort de app Sanacoach Parkinson gebruiken. Hiermee kunnen ze hun ziekte beter monitoren, meer te weten komen over hun ziekte en op een laagdrempelige manier contact hebben met zorgverleners. Als blijkt dat alles goed gaat, is een controleafspraak op de polikliniek op dat moment niet nodig. Onderzoek zal uitwijzen of de zorg op afstand even waardevol is als persoonlijk contact.
De invloed van waardegedreven zorg op de werkbalans van zorgprofessionals
Waardegedreven zorg heeft niet alleen invloed op de patiënt. Ook de zorgprofessional wordt geconfronteerd met veranderingen. Zorgorganisaties spelen een grote rol om waardegedreven zorg tot positieve ervaringen te maken. Veerle van Engen deed onderzoek naar werkbalans van zorgprofessionals wanneer waardegedreven zorg wordt geïmplementeerd.
Rijnstate onderzoekt toegevoegde waarde van preoperatief multidisciplinair overleg
De vakgroep Anesthesiologie van Rijnstate gaat in veertien ziekenhuizen de toegevoegde waarde onderzoeken van het preoperatief multidisciplinair overleg (MDO) voor patiënten met een hoog operatierisico. Het Arnhemse ziekenhuis ontving hiervoor een subsidie van 1,2 miljoen euro van ZonMw.