Ict

Ict

Kwaliteitsslag in patiëntenvoorlichting met behulp van animatievideo’s

Het St Jansdal gaat patiënten voorlichten met behulp van animaties om hen nog beter voor te bereiden op een afspraak, behandeling of opname in het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat informatie beter onthouden wordt als het visueel ondersteund is en in begrijpelijke taal wordt uitgelegd.
Ict

Geen onnodig ziekenhuisbezoek dankzij app

Patiënten van Rijnstate hoeven niet meer naar het ziekenhuis te komen voor nacontrole van een eenvoudige botbreuk dankzij de Virtual Fracture Care (VFC) app.
Ict

Data en IT zijn vaak de grote uitdaging bij waardegedreven zorg

De grootste uitdagingen in het organiseren van waardegedreven zorg relateren volgens ziekenhuizen aan data en IT, schrijft Wouter Gude van M&I/Partners. In recent onderzoek heeft het ict-adviesbureau 19 componenten geïdentificeerd binnen waardegedreven zorg waarin data en IT een essentiële rol spelen. Op welke manieren geven ziekenhuizen invulling aan deze componenten en wat zijn hierbij de grootste knelpunten en succesfactoren?
Ict
Hoofdpijnapp CWZ

Hoofdpijnapp helpt patiënten en zorgverleners in het CWZ

Sinds kort kunnen patiënten van het expertisecentrum voor hoofd- en aangezichtspijn in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis gebruikmaken van een digitaal dagboek in de vorm van een app.
Ict

CWZ verhoogt veiligheid en verspilt minder medicijnen door AI

Ziekenhuis CWZ werkt sinds kort met moderne medicijnkarren en een slim veiligheidssysteem. Dit zorgt voor een hogere veiligheid voor de patiënt én tot minder verspilling van medicijnen. Volgens CWZ is dit een mooi voorbeeld van hoe digitalisering in de zorg helpt bij meer patiëntveiligheid.
Ict

Catharina Ziekenhuis boekt tijdswinst bij beroertezorg dankzij AI-app

Elke seconde telt bij mensen met een beroerte. Daarom is het Catharina Ziekenhuis met een AI-applicatie gestart. De tool detecteert afsluitingen in de grote hersenvaten en stuurt specialisten een pushmelding met de CT-beelden.
Ict

VWS zet hergebruik zorgdata op de agenda

Het ministerie van VWS gaat een visie en routekaart opstellen voor het secundair gebruik van zorgdata. Dat blijkt uit het Informatieplan 2023-2027 dat het ministerie onlangs heeft gepubliceerd.
Ict

Datavisualisatie kan toegespitster en scherper

Ook in de zorg is datagedreven werken steeds belangrijker. Grafieken, diagrammen, infographics mogen ter ondersteuning van data daarbij niet ontbreken. Maar datavisualisatie wordt niet altijd juist ingezet, zegt Sara Sprinkhuizen, data-analist en visualisator bij The Data Vision Lab, ‘Het is heel verleidelijk om alle beschikbare informatie visueel te vertalen, maar de boodschap daarbij wordt nogal eens over het hoofd gezien.’