Meten van uitkomsten en kosten
KNO-arts Floris van Zijl: ‘Data kunnen helpen de zorgverzekeraar te overtuigen’
Floris van Zijl is KNO-arts in het Erasmus MC en doet sinds bijna tien jaar onderzoek naar het uitkomstgericht meten van neuscorrecties. “Dat levert veel voordelen op.”
De uitdagingen van het implementeren van PROMs in de spreekkamer
Het gebruik van PROMs als instrument in de spreekkamer om samen met de patiënt beslissingen te nemen, is essentieel om patiëntgerichte en passende zorg te leveren, mits op de goede manier ingezet. Over het hoe daarvan werd op een door het Amsterdam UMC georganiseerd symposium van gedachten gewisseld. Er blijken nogal wat uitdagingen te zijn.
‘Behandelaren hebben vaak een te roze bril over het effect van hun eigen behandeling’
"Een behandeling stoppen vanwege uitblijvend resultaat is niet gebruikelijk in de ggz. Gevolg is dat er vaak lang wordt doorbehandeld zonder dat het helpt." Edwin de Beurs, sinds 2010 betrokken bij kwaliteitsverbetering binnen de ggz, ziet de voordelen van het gebruik van ROMs in de ggz. Maar het is volgens hem moeilijk om onder professionals in de ggz draagvlak voor ROM te behouden en het gebruik van vragenlijsten in de praktijk te implementeren.
Lotte Haverman: ‘Vragenlijsten worden lang niet altijd goed ingezet’
Lotte Haverman, GZ-psycholoog, sectiehoofd onderzoek pediatrische psychologie en PROMs in het Emma Kinderziekenhuis is een groot pleitbezorger van het gebruik van PROMs in de dagelijkse praktijk. Mits de vragenlijsten goed worden ingezet. “Daar zit vaak het grootste probleem.”
‘Vergroot de kwaliteit van waardegedreven ggz samen met de cliënt’
Waardegedreven zorg in de ggz lijkt lastig. Een depressie heeft geen specifiek begin en einde, wat vergelijken van behandelingen moeilijker maakt. Toch denkt Marco Verheul, bestuursvoorzitter van Volante, dat waardegedreven zorg juist helpt om de kwaliteit van de ggz te verbeteren.
Meetmodel helpt bij waardegedreven zorg rond Multipel Myeloom
Meetmodellen kunnen informatie geven over de bekostiging van zorg. Als onderdeel van het Citrienprogramma Waardegedreven Financiering (WGF) zijn daarom vier modellen ontwikkeld om de kwaliteit en kosten van waardegedreven zorg in kaart te brengen. Christine Bennink, projectleider en onderzoeker van het Erasmus MC, ontwikkelde daarvoor het meetmodel bij Multiple Myeloom.
DICA start kwaliteitsregistratie liesbreuk
DICA is een nieuwe kwaliteitsregistratie gestart. Het gaat om een registratie voor liesbreuk. “Met deze registratie geven we invulling aan de ambitie vanuit de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) om inzicht te gaan bieden in de kwaliteit van zorg rondom liesbreuk”, laat DICA weten.
‘Continu meten van patiëntuitkomsten levert op alle niveaus veel op’
Ruud Selles, bewegingswetenschapper en hoogleraar Revalidatiegeneeskunde en Plastische Chirurgie aan het Erasmus MC, leidt een onderzoeksgroep in hand- en polschirurgie en -revalidatie. "We hebben software ontwikkeld waarmee we patiënten geïntegreerd in het zorgproces vragenlijsten sturen voor en na de behandeling." De patiënten zijn er positief over.
Terughoudendheid geboden bij vergelijken prestaties artsen en ziekenhuizen
"De variatie in uitkomsten lijkt vaak veroorzaakt te worden door de patiënt zelf en niet door de arts of het ziekenhuis", zegt onderzoeker Nèwel Salet.
Santeon ziekenhuizen zorgen voor betere behandeling van IBD
De Santeon ziekenhuizen hebben de behandeling van chronisch inflammatoire darmaandoeningen gestroomlijnd en op onderdelen verbeterd.