Meten van uitkomsten en kosten

DICA start kwaliteitsregistratie liesbreuk

DICA is een nieuwe kwaliteitsregistratie gestart. Het gaat om een registratie voor liesbreuk. “Met deze registratie geven we invulling aan de ambitie vanuit de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) om inzicht te gaan bieden in de kwaliteit van zorg rondom liesbreuk”, laat DICA weten.

‘Continu meten van patiëntuitkomsten levert op alle niveaus veel op’

Ruud Selles, bewegingswetenschapper en hoogleraar Revalidatiegeneeskunde en Plastische Chirurgie aan het Erasmus MC, leidt een onderzoeksgroep in hand- en polschirurgie en -revalidatie. "We hebben software ontwikkeld waarmee we patiënten geïntegreerd in het zorgproces vragenlijsten sturen voor en na de behandeling." De patiënten zijn er positief over. 

Terughoudendheid geboden bij vergelijken prestaties artsen en ziekenhuizen

"De variatie in uitkomsten lijkt vaak veroorzaakt te worden door de patiënt zelf en niet door de arts of het ziekenhuis", zegt onderzoeker Nèwel Salet.
Santeon ziekenhuizen verbeteren behandeling IBD

Santeon ziekenhuizen zorgen voor betere behandeling van IBD

De Santeon ziekenhuizen hebben de behandeling van chronisch inflammatoire darmaandoeningen gestroomlijnd en op onderdelen verbeterd.
Urineweginfectie

Beslistool halveert onterecht antibioticagebruik bij kwetsbare ouderen

Kwetsbare ouderen met een vermoedelijke urineweginfectie krijgen regelmatig onterecht antibiotica voorschreven. De rentmeesterschapsinterventie helpt dit veilig te reduceren. Dat blijkt uit onderzoek van Esther Hartman, specialist ouderengeneeskunde in Amsterdam UMC.
Loes van Herpen-Meeuwissen

Patiënten willen hun medicijngebruik in het ziekenhuis zelf regelen

Patiënten betrekken bij hun medicijngebruik in het ziekenhuis moet de standaard worden. Dat zegt Loes van Herpen-Meeuwissen, ziekenhuisapotheker bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en Radboudumc. "Je medicijnen meenemen naar het ziekenhuis moet net zo normaal zijn als het meenemen van je tandenborstel. De zorg wordt hierdoor veiliger, milieuvriendelijker en goedkoper. En patiënten willen ook graag zelf hun medicijngebruik regelen."
uitkomstensets, programma uitkomstgerichte zorg, vbhc, uitkomstgerichte zorg, waardegedreven zorg, samen beslissen,

Onderzoek: kwaliteitsregistraties leiden tot verbeterprojecten in ziekenhuizen

De uitkomstinformatie uit kwaliteitsregistraties heeft tot veel verbeterprojecten geleid in de ziekenhuizen die ze gebruiken. Artsen in die ziekenhuizen gebruiken de informatie om hun resultaten in beeld te brengen. "Uitkomstinformatie is een essentieel onderdeel van kwaliteitsverbetering in de zorg", concludeert SKR (Samenwerkende Kwaliteitsregistraties) na onderzoek.

Pijn, benauwdheid, angst en depressieve klachten nauwelijks gemeten bij laatste levensfase patiënt

Zorgverleners hebben wel aandacht voor angst of depressieve klachten bij patiënten in de laatste levensfase, maar registreren het nog niet gestandaardiseerd. Daardoor kan het effect van interventies moeilijk worden gemeten.

‘Waardegedreven zorg schuurt tegen het Nederlandse stelsel’

In haar promotieonderzoek brengt Fiona Koster de kostenkant van waardegedreven zorg in kaart. "En dat is belangrijk", zegt de gezondheidseconoom: "Waardegedreven zorg niet alleen in betere, maar in het ideale geval ook in goedkopere zorg. Er is echter één nadeel: het past nog niet in ons Nederlands stelsel.”

Langdurige zorg neemt cliënt en zorgverlener onvoldoende mee in kwaliteitsbeleid

Aanbieders van verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg nemen de ervaring van cliënten onvoldoende mee bij kwaliteitsmetingen. Cliëntenraden worden niet betrokken, terwijl dit wel een eis is in de kwaliteitskaders. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.