Organisatie

Financiering

Subsidieregeling voor samen beslissen stopt met uitschrijven nieuwe rondes

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten om vanaf 2024 geen nieuwe subsidierondes uit te schrijven voor de subsidieregeling ‘Leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen’.
Financiering

Meetmodel helpt bij waardegedreven zorg rond Multipel Myeloom

Meetmodellen kunnen informatie geven over de bekostiging van zorg. Als onderdeel van het Citrienprogramma Waardegedreven Financiering (WGF) zijn daarom vier modellen ontwikkeld om de kwaliteit en kosten van waardegedreven zorg in kaart te brengen. Christine Bennink, projectleider en onderzoeker van het Erasmus MC, ontwikkelde daarvoor het meetmodel bij Multiple Myeloom. 
Financiering
Financiering

Meer administratie en hogere kosten met onderlinge dienstverlening

Financieren van netwerkzorg op basis van onderlinge dienstverlening (ODV) geeft naast een aantal voordelen ook veel extra administratieve rompslomp. Dat blijkt uit de pilot netwerkfinanciering borstkanker van het Radboudumc en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Het project is onderdeel van het Citrienprogramma Waardegedreven Financiering (WGF)

CZ-topman De Groot : ‘Passende zorg is kloppend hart van IZA’

CZ-topman Joep de Groot adviseert zorgaanbieders om met een strakke programmatische aanpak aan de slag te gaan met passende zorg. ‘Dat is de implementatiemotor van passende zorg.’
Patiëntperspectief

Subsidie Samen Beslissen in 2023 gericht op beperkte gezondheidsvaardigheden

De subsidieregeling ‘Leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen’ richt zich in 2023 op beperkte gezondheidsvaardigheden. Van 1 januari 2023 tot en met 31 maart 2023 kan een aanvraag voor een projectsubsidie worden ingediend bij Zorginstituut Nederland.
Patiëntperspectief

Subsidie voor samenvoegen en opschalen keuzehulpen longkanker

KWF heeft geld beschikbaar gesteld voor een project waarbij twee reeds ontwikkelde longkanker keuzehulpen worden samengevoegd, waarna deze op brede schaal zal worden geïmplementeerd. Het gaat hierbij om een keuzehulp die is ontwikkeld door de Santeon ziekenhuizen en een keuzehulp van de wetenschappelijke verenigingen in samenwerking met ZorgKeuzeLab.

In de spreekkamer | Wink de Boer: ‘Wat nu nodig is, is systeemverandering’

Wink de Boer is MDL-arts in het Bernhoven Ziekenhuis in Uden. Hij past er de zinnige zorg toe die hij zelf als medisch directeur van 2014 tot 2018 mede doorvoerde in zijn ziekenhuis. Hoe kijkt hij naar passende zorg zoals die nu op de kaart staat?
Financiering

Extra geld voor onderzoek naar passende zorg

Het ministerie van VWS heeft extra geld uitgetrokken voor onderzoek naar passende zorg in de praktijk. Hiermee worden zes subsidierondes van bestaande programma’s bij ZonMw uitgebreid.

Interactieve kaart samenwerkingsverbanden Juiste Zorg Op de Juiste Plek

ZonMw heeft een interactieve kaart gepubliceerd van samenwerkingsverbanden die werken aan de juiste zorg op de juiste plek.