Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuisarts.nl promoot samen beslissen met keuzekaarten

Diverse keuzekaarten zijn voortaan beschikbaar op Thuisarts.nl. Hiermee wil de website informatie makkelijker vindbaar maken voor patiënten. De keuzekaarten geven een onafhankelijk overzicht van alle behandelingen en beantwoorden de belangrijkste vragen van patiënten.
thuisarts.nl
Foto: Patiëntenvereniging Nederland

Voorheen werkten huisartsen met keuzetabellen en medisch specialisten met consultkaarten. Zij gaan nu samen verder op Thuisarts.nl onder de naam keuzekaart. Elke keuzekaart is te vinden bij de aandoening waar deze bij hoort.

Gesprek ondersteunen

Wat kun je het beste doen bij artrose aan de knie? Welke opties heb je als vrouw bij een dreigende stuitbevalling? Om het gesprek over dit soort vragen te ondersteunen, ontwikkelen huisartsen, medisch specialisten en patiëntenorganisaties zogeheten keuzekaarten. Veel van die keuzekaarten zijn nu beschikbaar via Thuisarts.nl. Karen Prantl van Nierpatiënten Vereniging Nederland werkt mee aan verschillende keuzekaarten. “Als je nieren niet meer goed werken, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Door de kaart praat je makkelijker met je zorgverlener over wat voor jou de beste keuze is.”

Minder twijfels

Uit recent onderzoek naar het gebruik van keuzekaarten in ziekenhuizen blijkt dat 88 procent van de dokters die hieraan deelnamen, het gebruik van keuzekaarten aanraden bij andere dokters. Vera Heydendael, dermatoloog bij het St. Antonius Ziekenhuis, vertelt: “Een keuzekaart helpt mij om goed boven water te krijgen wat belangrijk is voor die ene patiënt. Je maakt samen een weloverwogen keuze.” Volgens de dermatoloog zijn patiënten daardoor zekerder van hun besluit en komen zij minder vaak terug met vragen of twijfels. Huisarts Lia Boelman sluit zich daarbij aan. “Doordat bij elke mogelijkheid de voor- en nadelen worden besproken, wordt duidelijker wat er belangrijk is voor deze patiënt. Ook mogelijkheden die op dit moment (nog) niet of niet meer aan de orde zijn, worden meegenomen, waardoor we geen opties over het hoofd zien.”

De keuzekaarten staan op thuisarts.nl/keuzekaarten. Daarop zijn onder meer keuzeoverzichten beschikbaar voor blaaskanker, nierschade en zwangerschap buiten de baarmoeder.

Thuisarts.nl is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.