1. Intensivist Meta van der Woude: ‘Ik weet nu hoe een IC-patiënt zich voelt’
Meta van der Woude is drie weken als intensivist aan het werk om de coronacrisis te bestrijden als ze zelf klachten krijgt. Ze denkt nog dat het een griepje is, maar dan belandt ze met corona op haar eigen intensive care.
Lees verder >>>
2. Corona-patiënt Edwin de Voer: ‘Ik wil als een klant behandeld worden’
Edwin de Voer heeft jarenlange ervaring in sales en marketing. Het coronavirus slaat bij hem keihard toe. Tijdens zijn herstel gaat de ‘patiëntbril’ steeds vaker af en de ‘klantbril’ op. Hij deelt zijn ervaringen om de zorg voor het toenemende aantal nieuwe coronapatiënten te verbeteren.
Lees verder >>>
3. Sander de Hosson wil sterven bespreekbaar maken
Het leven is niet maakbaar. En de dood vaak onvermijdelijk. Artsen en patiënten praten er liever niet over. Dat moet anders, aldus longarts Sander de Hosson. “Juist in de palliatieve fase kun je als arts heel veel betekenen voor een patiënt. Maar dan moet je het lastige gesprek wel voeren.”
Lees verder >>>
4. Realtime covid-dashboard helpt mee crisis te beheersen
Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht beschikt over een realtime dashboard om de corona-crisis te beheersen. Volgens bestuursvoorzitter Peter van der Meer functioneert het als hospital control center.
Lees verder >>>
5. Tools voor samen beslissen aangepast voor coronapatiënten
Het Radboudumc was voor de coronacrisis losbarstte al druk bezig met zorgpaden en samen beslissen. Chirurg en voormalig intensivist Marion van der Kolk probeert met veel collega’s in een razend tempo de kennis en ervaring te vertalen naar covidpatiënten.
Lees verder >>>
6. Jannie Oskam: ‘Palliatieve zorg is gericht op het leven’
Met de diagnose ‘ongeneeslijk ziek’ word je gekatapulteerd in Tussenland. Dit is een overgangsgebied tussen leven en dood waar je de weg niet kent en waarvan je de taal niet spreekt. Je kunt niet meer terug naar de ingang en er is maar één uitgang: het einde van je leven.
Lees verder >>>
7. Jan Hazelzet en Jan Kremer: ‘Waardegedreven zorg gaat niet alleen over genezen’
Waardegedreven zorg is meer dan het meten van uitkomsten. Jan Hazelzet en Jan Kremer over veerkracht, waarden, ethiek en het verbinden van zorg en samenleving.
Lees verder >>>
8. De nieuwe strategische agenda voor implementatie van value-based healthcare
Het model voor value based healthcare van Michael Porter is nog steeds relevant, maar het is niet compleet. Paul van der Nat, programmamanager en senior-onderzoeker in het St. Antonius Ziekenhuis, breidt het uit.
Lees verder >>>
9. PROMs: doe het goed of doe het niet
Sandra Beurskens is hoogleraar doelgericht meten in de dagelijkse zorg. Ze dringt erop aan alleen te meten wat er echt toe doet. Meten om het meten is verspilde moeite.
Lees verder >>>
10. Bouwstenen voor een generieke dataset van patiëntgerapporteerde uitkomsten
Met een generieke set voor patiëntgerapporteerde uitkomsten zijn uitkomsten gemakkelijker te vergelijken tussen ziektebeelden en specialismen en blijft de registratielast van zorgprofessionals en patiënten beperkt. Met dit artikel roepen we op tot de totstandkoming van een landelijke generieke set aan patiëntgerapporteerde uitkomsten en meetinstrumenten.
Lees verder >>>