Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tijd voor één platform voor databewerking alle kwaliteitsregistraties’

De kwaliteitsregistraties in de Nederlandse zorg zijn van hoge kwaliteit, maar er gebeurt ook veel dubbel werk en het kan allemaal een stuk efficiënter. Nu is het moment om tot één gezamenlijk platform voor databewerking te komen voor alle registraties. Daarvoor pleit Eric Hans Eddes, directeur van DICA.

Het Dutch Institute for Clinical Auditing heeft in de afgelopen tien jaar voor 23 aandoeningen kwaliteitsregistraties ontwikkeld. “Tien jaar geleden zijn we met de beroepsverenigingen begonnen vanuit een soort defensieve gedachte”, vertelt Eddes, die ook als gastro-intestinaal chirurg aan het Deventer ziekenhuis is verbonden. “Het was het begin van de beweging naar transparantie. We werden door iedereen bevraagd en dat zagen we als het ware als de boze buitenwereld.”

Snellere implementatie

“Toen hebben we bedacht dat we beter zelf een systeem konden hebben om te laten zien wat we doen”, vervolgt Eddes. “Gaandeweg zijn we gaan inzien dat het niet alleen ontzettend goed is om te kijken wat je precies doet, maar ook ontzettend leuk. Niet alleen om te verbeteren. Het geeft een enorme stimulans aan innovatie en de implementatie van nieuwe technieken, behandelingen en geneesmiddelen. Die komen daardoor sneller bij de patiënt terecht.”

Zorgverzekeraars

Een belangrijke les van tien jaar DICA is volgens de DICA-directeur geweest dat die boze buitenwereld eigenlijk helemaal niet bestaat. “We hebben hetzelfde doel voor ogen, namelijk betere zorg. Als je samenwerkt, kom je veel verder. Een goed voorbeeld daarvan is de samenwerking met zorgverzekeraars. Vroeger zaten die echt aan de andere kant van de tafel. Nu trekken we samen op, met behoud van ieders autonomie. Dat is een inspirerende route geweest.”

Samenwerking tussen registraties

Volgens Eddes is het nu tijd om nog een stap verder te gaan. “Er zijn veel partijen die actief zijn op het gebied van kwaliteitsregistraties. Het is belangrijk dat we niet allemaal hetzelfde doen of steeds opnieuw zelf het wiel uitvinden. Daarom zijn we al samenwerkingsverbanden aangegaan met onder meer Perined, voor de geboortezorg. Daarnaast met de Nederlandse Hartregistratie, LROI op gebied van gewrichtsprotheses, Nice voor de intensive care en Renine voor nierfunctievervanging. Zaken als privacy, security en ICT, daar hebben we allemaal mee te maken. Het belangrijkste is dat we de kwaliteitsdata die we hebben op een bruikbare manier teruggeven aan zorgprofessionals en patiënten.”

Verkenning

Het ministerie van VWS heeft in 2018 een commissie Governance van kwaliteitsregistraties ingesteld. Deze commissie Van der Zande heeft een verkenning uitgevoerd naar wat er nodig is voor een goede inrichting van de kwaliteitsregistraties in Nederland. “Wij hopen dat deze commissie gaat adviseren dat we toe moeten naar een integratie van de verschillende databewerkers van de registraties. Dat kan binnen één entiteit of binnen een stevige samenwerking”, zegt Eddes.

Betere aansluiting

“Als we één systeem hebben, kunnen we versneld toe naar een betere aansluiting tussen epd’s van verschillende leveranciers”, vervolgt de DICA-directeur. “Dat kun je dan centraal aanvliegen. Aan de achterkant kun je met de kwaliteitsinstituten en toezichthouders afspraken maken over wie tot welke informatie toegang heeft en met welk doel. Als je de ICT-infrastructuur samen organiseert, kun je sneller de vertaling maken van data naar begrijpelijke informatie, waar patiënt en zorgverlener wat aan hebben. Er zijn partijen die afzonderlijk van elkaar al een heel eind zijn, voeg dat samen en pak de synergie van elkaar.”

Versnipperd

Nederland loopt al voorop in de ontwikkeling van kwaliteitsregistraties en de verwerking van data, benadrukt Eddes. “In andere landen is de registratie veel meer versnipperd, het is iedere registratie voor zich, met ieder een eigen platform, ICT en noem maar op. DICA heeft al veel registraties op één platform, waardoor we ook een goed inzicht hebben in de kosten. Die hebben we daardoor ook kunnen terugbrengen tot tien euro per patiënt. Ziekenhuizen betalen daar niets voor, ze krijgen dat gewoon. Daardoor kunnen wij weer verder ontwikkelen en consistent functionaliteiten toevoegen.”

Publiek bezit

Het is een grote wens van Eddes om zo snel mogelijk tot één platform voor databewerking voor alle registraties in Nederland te komen. “Wij zijn als DICA facilitair. We zien de registraties als publiek bezit dat voor iedereen beschikbaar is. Dat is ook onderdeel van ons maatschappijbeeld. De kwaliteit van een samenleving meet je niet af aan een bruto nationaal product,. Wel aan hoe goed het onderwijs is, hoe goed de infrastructuur is en hoe goed de zorg is. Het grootste goed is gezondheid. Het klinkt als een tegeltjeswijsheid, maar we zijn het aan elkaar verplicht. Ik hoop dat we binnen een jaar afspraken kunnen maken over de inrichting van de databewerking van registraties. Ik hoop dat iedereen over de eigen schaduw heen kan stappen, dat er op het bestuurlijk niveau daadkracht is en dat we met z’n allen kunnen doorpakken. Het staat bij iedereen hoog op de agenda, maar de boog moet wel gespannen blijven”, aldus DICA-directeur Eric Hans Eddes.

 

 

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Sinds 2019 maken we met één redactie deze twee titels én Qruxx, ons platform over waardegedreven zorg. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Daarnaast ben ik nu adjunct-hoofdredacteur. Met veel trots draai ik als spil in de goed geoliede machine die onze redactie is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.