Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips om te starten met VBHC

VBHC is een omvangrijk concept waarbij velen nog zoeken naar de praktische handvatten. Om de introductie in de organisatie behapbaar te maken, kunt u het beste starten met kleine stappen. Vijf tips.

1. Start met één ziektebeeld

Kies eerst voor een enkel ziektebeeld om waardegedreven zorg multidisciplinair voor in te richten. Begin waar het behandelteam enthousiast is en openstaat voor verandering. Start vanuit de zorg in het ziekenhuis en verbreedt van daaruit naar instroom en de uitstroom om zo te komen tot de zogenoemde integrated practice unit.

2. Kies een bestaande registratie

Vraag uzelf bij alles wat u doet of het direct waarde voor de patiënt oplevert. Betrek deze vraag dus ook bij het traject. Er worden steeds meer uitkomstindicatoren gebruikt en geregistreerd. Niemand, vooral de patiënt niet, is gebaat bij eindeloos registreren. Om kritisch naar de zorg te kijken en deze te blijven verbeteren, is het meten van uitkomsten echter bijzonder belangrijk. Kies een ziektebeeld waarvoor de indicatorenset binnen ICHOM gereed is. Projecteer hierop die indicatoren en uitkomstparameters die al aanwezig zijn in het ziekenhuis.

3. Gebruik uitkomsten in de behandeling

Het is bovendien uiterst belangrijk om de uitkomsten die door de patiënt gerapporteerd worden ( PROMS) als onderdeel van de behandeling te gebruiken in plaats van deze alleen achteraf uit te vragen. Op deze manier kunnen tijdens de behandeling gezamenlijk voor en met de patiënt de juiste beslissingen worden genomen.

4. Werk met zorgpaden

In een zorgpad komen alle facetten van VBHC, waarde, procesverbetering, kosten, meten en integraliteit, terug. Identificeer bijvoorbeeld welke activiteiten er bij welke zorgprofessional uitgevoerd worden. Destilleer hieruit het ideale proces voor de patiënt, waarbij verspillingen uit het proces worden gehaald. Ervaringen uit eerdere Lean-, Six Sigma- of TOC-projecten kunnen hiervoor prima worden ingezet. Doe de juiste dingen op het juiste moment met uitvoering door de best hiervoor toegeruste zorgprofessional(s). Het samen inrichten van multidisciplinaire zorgpaden resulteert in betere teams.

5. Inventariseer de werkelijke kosten per patiënt

Volgens Porter gaat het toevoegen van patiëntwaarde over het verbeteren van kwaliteit van zorg voor de individuele patiënt en/of het verlagen van de kosten. Er zijn twee belangrijke elementen in de visie van Porter met betrekking tot kosten en bekostiging die nu niet goed zijn ingevuld: inzicht in de werkelijke kosten per patiënt en in de bekostigingsafspraken die het gehele zorgtraject betreffen en niet slechts één onderdeel. Samenwerken met de zorgverzekeraar is daarbij essentieel. Een aantal zorgverzekeraars stimuleert voor specifieke aandoeningen zorgverkoop op basis van VBHC uitgangspunten. Het kan aantrekkelijk zijn daarbij aan te sluiten.

Bron: Q-Consult Zorg organiseerde in september 2017 een intervisiebijeenkomst over waardegedreven zorg. De belangrijkste tips uit de bijeenkomst met achttien deelnemers van veertien  zorginstellingen op een rij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.